Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A földterületek konverziója a piaci érték megtérítésével

2015.05.28.

A Városháza Dísztermében nyilvános vitát tartottak arról a törvénytervezetről, amely térítés ellenében lehetővé teszi, hogy az építkezési telkek használati jogát tulajdonjoggá alakítsák át. A nyilvános vitát Szabadka Várossal együttműködve az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium szervezte.

9123_1.jpg

Aleksandra Damnjanović, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára ebből az alkalomból elmondta, hogy egy eléggé befejezetlen munkáról van szó, és hogy 2006-ban, az Alkotmány meghozatala, illetve 2009-ben, a tervezésről és építésről szóló törvény meghozatala után Szerbiában megkezdődött az építési telkek privatizációja.  

A tervezésről és építésről szóló törvény módosítása tavaly december 17-én lépett hatályba, amely lehetővé tette minden természetes és jogi személynek, hogy megszerezze az építése telek tulajdonjogát, kivéve a privatizáció, végrehajtási eljárás vagy csődeljárás alanyait – mondta Aleksandra Damnjanović, hozzátéve, hogy ezt oldja meg a mostani törvény.

- A használati jognak, ennek a szocialista időkből fennmaradt relikviának a tulajdonjoggá történő átalakítását épp ezen személyek esetében oldja meg a törvény. A törvénytervezet értelmében lehetséges a konverzió, de csak térítés ellenében, amelynek összegét a térítéssel történő konverzió iránti kérelem benyújtásának pillanatában érvényes piaci érték alapján állapítják meg.

Elmondta, hogy a Szerb Köztársaságban nyilvántartásban levő 661.000 hektár építési területnek a 0,8 százalékát (5310 hektárt) öleli fel a törvény, amelyen a használati jogot a privatizáció vagy a csőd alatt álló személyek gyakorolják.

A konverzió tárgya nem lehet olyan földterület, amelyet külön törvénnyel kivontak az értékesíthető területek közül, illetve az a földterület, amelyen a megfelelő tervdokumentum közösségi létesítmények építését irányozza elő.

Maglai Jenő polgármester elmondta, hogy fontos ennek a törvénynek a meghozatala és az általa felölelt területek jogállásának a rendezése. A felölet terület nem túlságosan nagy, de vonzó lokációkon található.

- Ideje tulajdonjoggá átalakítani a használati jogot. Fontos, hogy ki kell fizetni a térítést, s hogy az állam, esetleg a tartomány vagy a helyi önkormányzat végre megfizettetheti az adott földterület ellenértékét. Megnyílnak olyan lehetőségek, amelyek eddig nem álltak fenn, így megszerezhető lesz az adott földterület feletti tulajdonjog, így a telekbe invesztálni is lehet – hangsúlyozta Maglai Jenő.

Hozzátette, hogy az önkormányzat keze meg van kötve Szabadka városközpontja esetében, mivel a minisztérium szerint a teljes védett terület műemléknek számít, amely állami tulajdont képez, s ilyen jogcímen az állam bármikor elvehet valamilyen értékes ingatlant.

- Szerintünk ez nem korrekt, mert az a tény, hogy valamely ingatlan műemléki védelem alatt áll, nem hathat ki a tulajdonjogi viszonyokra. Az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumnak és a Pénzügyminisztériumnak utasítani kell a kataszteri hivatalt ezen álláspont megváltoztatására – emelte ki Maglai Jenő.

9123_2.jpgNépszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop