Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

15 ország 18 előadása a XXII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

2015.05.11.

A XXII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált 2015. május 17-e és 22-e között rendezik meg. Egy hét alatt három szabadkai színpadon (Gyermekszínház, Népszínház – Jadran Színpad és a Kosztolányi Dezső Színház), valamint a fesztiváli előadások vajdasági és szerbiai vendégjátéka mellett a fesztivál vendégei lesznek a hazai, az európai és a világ gyermekszínházi művészei, színházi szakemberei és színi akadémiáinak hallgatói.

9052_1.jpg

A XXII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója és szelektora, Slobodan Marković elmondta, hogy 52 országból – Európából és vendéglátó Szerbiából és más földrészekről – 201 előadás közül választotta ki 15 országból azt a 18 izgalmas színpadi produkciót, amelyek – mély meggyőződése szerint – híven szemléltetik az ifjú nézőknek szánt kortárs színházművészeti alkotások jelenlegi helyzetét.

Ágoston Pribilla Valéria, a polgármester művelődésért felelős tanácsosa, a Fesztiváli Tanács tagja hangsúlyozta, hogy a fesztivál művészeti eredményeivel világszerte nagy tekintélyt vívott ki magának.

- Ezt bizonyítja a jelentkezők nagy száma és a bábművészet fejlődésében való részvételért kapott számos elismerés. Úgy vélem, ez a fesztivál jelentős mértékben hozzájárult a gyermekszínházak és a színházművészetek népszerűsítéséhez, hiszen színvonalas előadásokat kínálva a legjobb módon ápolja, őrzi és fejleszti ezt a művészeti ágat. A legkisebbeknek igazi értékeket felkínálni a legkifizetődőbb befektetés a jövőbe – mondta Ágoston Pribilla Valéria.

A szabadkai Szabadegyetem igazgatója, Ilija Tatić elmondta, hogy az idei fesztivált a Szerb Köztársaság illetve a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium 1.500.000 dinárral támogatja, ami 500.000 dinárral több a tavalyinál.

- A Tartományi Művelődésügyi és Tájékoztatási Titkárság a fesztivált csaknem 3.000.000 dinárral támogatja, Henrik Jurkovski könyvének a megjelentetését pedig további 500.000 dinárral.  Szabadka Város, amely a fesztivál házigazdája és alapítója egyben, az idei fesztiválra 3.700.000 dinár juttat, ami 100.000 dinárral több, mint a tavalyi összeg - mondta Ilija Tatić.

A művelődés és a gyermekszínházi művészetek fejlődéséhez való hozzájárulásukért idén a Kis Herceg-díjat Milan Minja Subota hazai gyermekdal-szerző, fényképész, a kultikus Muzički tobogan /Zenés csúszda/ című gyermekműsor (és számos más műsor) ötletgazdája és műsorvezetője, valamint a neves bolgár irodalmár és drámaíró, Pancso Pancsev érdemelte ki.

A legnagyobb gyermekszínházi szemle keretében tudományos tanácskozást rendeznek Henrik Jurkovski akadémikus életéről és munkásságáról, a 22. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál középpontjában pedig a magyar bábművészet áll majd, mivel a budapesti Színház és Film Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Vajdasági Színművészeti Múzeum együttesen rendezi meg a 100 év – 100 báb című kiállítást, amelynek a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria ad otthont.  


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop