Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a fasizmus feletti győzelem napját

2015.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napja, május 9-e alkalmából megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét a Fasizmus áldozatainak terén valamint az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és Szabadka Város Harcos Szövetsége nevében a Fasizmus áldozatainak emlékművén a Maglai Jenő polgármester vezette küldöttség, a Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig Dragi Vučković körzetvezető helyezett el koszorút.

9047_1.jpg

A Fasizmus áldozatainak emlékművét megkoszorúzta dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatási, Harcos- és Szociálisügyi Minisztérium államtitkára, az Orosz Föderáció továbbá a fehérorosz és az ukrán nagykövetség, Horvátország és Magyarország főkonzulátusának küldöttsége, valamint az 1912-1918-as önkéntesek, leszármazottaik és tisztelőik képviselői,  a szabadkai Zsidó Hitközség, a katonai hadi- és békebeli rokkantak egyesülete,  a Horvát Nemzeti Tanács és több más szervezet, politikai párt és egyesület küldöttsége is.

Maksim Bakrač, a szabadkai Harcos Szövetség városi bizottságának elnöke beszédében kiemelte, hogy Európa minden szabadságszerető és demokratikus országa, köztük Szerbia is, megemlékezik a Hitler-ellenes koalíció fenséges győzelmének 70. évfordulójáról, amikor legyőzték a 20. század legnagyobb fenyegetését, a nácizmust, amelynek vezetői arra kényszerültek, hogy 1945. május 9-én aláírják a feltétel nélküli kapitulációt.

- Az emberiség történetének legvéresebb háborújában több mint 50 millió ember esett áldozatul, 40 ország területén, 22 millió négyzetkilométeres területen folytak harcok, amelyekben a népesség 80 százaléka vett részt - mondta Bakrač, majd hangsúlyozta, hogy a múlt árnyai semmilyen formában sem térhetnek vissza, hogy ne történhessen meg az újabb holokauszt, ne lehessenek deportálások és tömeges kivégzések.

9047_2.jpg

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Ilija Maravić kiemelte, hogy a mai napon, 70 évvel ezelőtt véget ért a legnagyobb és legkegyetlenebb pusztítás, olyan bűncselekmények, amelyeket korábbról nem ismert az emberi civilizáció.

A fasizmus és a nácizmus feletti történelmi győzelemhez nagymértékben hozzájárult a népfelszabadító háború, de nem feledkezhetünk meg Szabadka hozzájárulásáról sem.   A szabadkai antifasiszta mozgalmat a város különböző nemzetiségű, vallású, szociális helyzetű polgárai alkották, akik egységesek voltak a szabadságharcban – mondta Maravić.

Népünkben erősek az antifasiszta hagyományok, társadalmunk pedig a béke, a szolidaritás és a tolerancia alapjain fejlődik - mondta a VKT elnöke, majd hangsúlyozta, hogy csak együttesen szállhatunk szembe a ma kihívásaival, minden fenyegetéssel, mert a nácizmust és a fasizmust soha sem sikerült teljesen megsemmisíteni.

- Mindannyiunk kötelessége ápolni a fasizmus elleni harc és II. világháborús győzelem vívmányait, mint amilyen a békeszeretet, a szabadság és a tolerancia. Kötelességünk ugyanakkor emlékezni és emlékeztetni a szenvedésre, az áldozatokra, akik azért adták életüket, hogy mi és az utánunk következő generációk jobban élhessenek – hangsúlyozta Ilija Maravić.

9047_3.jpg

Május 9-e az Európa napja is egyben, amely széttéphetetlenül fonódott össze az antifasizmus vívmányaival, hiszen a modern Európa épp azokon az alapokon és elveken nyugszik, amelyek a nácizmus és a fasizmus ellen harcolókat vezérelték.

A győzelem napja alkalmából műsort adtak a szabadkai középiskolások. A Fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott ünnepséget követően megkoszorúzták az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben.

A második világháború majdnem hat évig tartott 61 ország és mintegy 110 millió katona részvételével.  Mintegy 55-60 millió emberáldozatot követelt, ebből a fasiszta haláltáborokban és börtönökben mintegy 12,5 millióan vesztek oda.  A sebesültek száma is nagy volt, mintegy 35 millió.

Az áldozatok pontos számát, különösen az egykori Jugoszlávia területén sohasem állapították meg.  A JSZSZK állami bizottsága jelentésében annak idején azt közölte, hogy összesen 1.706.000 ember halt meg, ebből 300.000 harcos.


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop