Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a Hidak, korok, Budapest kiállítás

2015.04.28.

A Városháza előcsarnokában ma este megnyílt a Hidak, korok, Budapest című kiállítás az Európai Utas Alapítvány és Szabadka Város együttes szervezésében. A kiállítást Kalmár Ferenc, Magyarország Külügyminisztériumának tanácsosa nyitotta meg, a jelenlevőket pedig Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Módos Péter, az Európai Utas Alapítvány kurátora köszöntötte.

9018_1.jpg

A Hidak, korok, Budapest kiállítást eddig számos európai nagyvárosban mutatták be, és különösen jelentős Szabadka számára – mondta Maglai Jenő polgármester, majd kiemelte, hogy a kiállítás Budapest történelmi korokon átívelő fejlődését mutatja be a 18. század végétől egészen addig, hogy Magyarország kulturális, politikai és gazdasági központjává nőtte ki magát.

- Ez a kiállítás - mint az a címéből is kiderül – a hidakról, korokról, történésekről szól, amelyekből levonhatjuk a megfelelő tanulságokat. A hidak, akárcsak a Duna, nagyon fontosak, de fontosak azok a történelmi pillanatok is, amelyek egyrészt utalnak Budapest fejlődésének egy-egy időszakára, másrészt pedig azokra az időszakokra is, amikor ez a város súlyos pillanatokat élt át – emelte ki Maglai Jenő.

Módos Péter emlékeztetett rá, hogy Budapestet és Szabadkát régóta sokszálú kulturális és egyéb kapcsolat köti össze.

- Ez a kiállítás nagyon gyorsan készült el 2011-ben. Magyarországot követően az Európai Unió számos városában mutatták be, a kísérő anyagok pedig angol és francia nyelven készültek, Miklós György pedig esszéket írt a kiállításról, amely Strasbourgban nagy sikert aratott. Ezért nem is tért vissza Magyarországra, hanem bemutatták Brüsszelben is, majd pedig számos más városban, mint például Nápolyban és Ljubljanában - emelte ki Módos Péter.

Kalmár Ferenc azt mondta, hogy a hidakat nem betonból készült műveknek, hanem szellemi alkotásoknak kellene tekinteni, hiszen tartós kapcsolatokat biztosítottak a közösség két parton élő tagjai között.

Ez a kiállítás érinti az európai történelmi viszonyokat, hiszen részben róluk is szól, Kalmár Ferenc pedig ilyen aspektusban beszélt a tiroli olaszok és németek együttműködésének pozitív példáiról – pedig korábban gyakoriak voltak köztük az összetűzések. A múltat nem szabad elfelejteni, de a fiatal korosztály tagjai Európában szeretnék a múltat a háttérbe szorítani és lelki békében kívánják fejleszteni a partnerséget és az együttműködést.  

A Hidak, korok, Budapest kiállítás május 5-ig várja a látogatókat.


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop