Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A német nagykövet Szabadkán

2015.04.22.

Maglai Jenő Szabadka Város polgármestere ma a Városházán fogadta Heinz Wilhelmet, a Németországi Szövetségi Köztársaság szerbiai nagykövetét. A találkozón jelen volt Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke és Kovács Ibolya, a Polgármesteri Hivatal vezetője.

8988_1.jpg

Miután Maglai Jenő polgármester leszögezte, hogy a német tőke nagy súllyal van jelen a városban, a fogadást követően az újságíróknak elmondta azt is, hogy a helyi önkormányzat támogatja a városban élő kisszámú német közösséget, hogy Szabadkán székel a Német Népi Szövetség, továbbá, hogy véleménye szerint számos együttműködési lehetőség kínálkozik a német nagykövettel, amelyek hozzájárulhatnak a szabadkai gazdasági helyzet javításához, de a kultúra terén is.

- A német nagykövettel megállapodtunk abban, hogy eljuttatjuk a majdani együttműködésre vonatkozó projekt-javaslatokat, s reményeim szerint ezeknek a javaslatoknak a zömét meg is valósíthatjuk. Számunkra különösen fontos az a projekt, amelyet a KfW Bankkal kellene megvalósítanunk a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának a megőrzése érdekében, amihez szükségünk lesz a német nagykövetség támogatására – mondta Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette, hogy reményei szerint Heinz Wilhelm nagykövetet gyakrabban láthatjuk Szabadkán, ami biztos jele lesz a projektek és az együttműködés terén remélt előrelépésnek.

A német nagykövet hangsúlyozta, hogy Szabadka gyönyörű város, amely fontos stratégiai helyen található, s hogy emiatt fontos a német cégek számára.

- Szabadka számunkra fontos város az itt élő német nemzeti közösség miatt is. Ebben a városban van a Német Népi Szövetség székhelye, és számos német nagyvállalatnak van itt üzemegysége. Ma délelőtt Aleksandar Vučić szerb kormányfővel megtekintettük a Siemens itteni részlegét, de Szabadkán még jó néhány német cég működik. A városban már működik a KfW Bank, a német Kormány fejlesztési bankja, a GIS is betelepedett Szabadkára, együttműködünk a Palicsi-tó megújításán is, ami nagyon fontos mind a város, mind pedig a mi számunkra – mondta Heinz Wilhelm.

Heinz Wilhelm ma az Október 10-e Általános Iskolában részt vett egy németórán, mivel ebben az iskolában mintegy 180 elsőtől negyedikes tanuló vesz részt kétnyelvű oktatásban, szerb és német illetve magyar és német nyelven.


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop