Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Montenegrói tanulmányút a szerbiai ipari övezetekbe

2015.04.15.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Fejlesztési Programja (UNDP) keretében – amely támogatja montenegrói üzleti övezetek kialakítását – tanulmányutat szerveztek a Szerb Köztársaságba. A montenegrói Gazdasági Minisztérium, az UNDP és a kísérleti projektben résztvevő községek - Mojkovac, Bijelo Polje, Nikšić, Kolašin és Berane – képviselői ma és holnap ellátogatnak Szabadkára és Inđijára, amelyek jó példával szolgálnak a külföldi befektetők megnyerésére, és amelyekben sikeres ipari parkok működnek.

8975_1.jpg

Miután megtekintették a szabadkai Szabad Övezetet, ahol megbeszélést folytattak a cég és az Ipari és Technológiai Parkok KV vezetőivel, a montenegrói küldöttség ma délután a Városháza Kék termében Szabadka Város és a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara képviselőivel találkozott.

Az önkormányzat nevében a vendégeket Nebojša Daraboš, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja valamint Ljuben Hristov, a kisipar fejlesztéséért felelős polgármesteri tanácsos köszöntötte.

Boris Rebić, a Gazdasági Minisztérium osztályvezetője mondott köszönetet a szívélyes fogadtatásért, majd elmondta, hogy a projekt célja – amely a montenegrói Gazdasági Minisztérium és az UNDP kezdeményezésére jött létre – fejleszteni a helyi önkormányzatok erőforrásait, hogy üzleti övezetek nyílhassanak Montenegróban, s hogy felkészüljenek azok igazgatására.

- Öt évvel ezelőtt kezdtünk beszélgetni a montenegrói üzleti övezetekről, de még csak most tettünk konkrét lépéseket is. Az önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy tapasztalatokat cseréljenek Szabadkával és más szerbiai városokkal, ami lehetővé teszi, hogy minél hatékonyabb rendszerben működtessék az üzleti övezeteket, s hogy azok végre életre keljenek országunkban is - mondta Boris Rebić.

A szabadkai KGK ágazati titkára, mgr. Nebojša Ševo tájékoztatta a montenegrói küldöttséget a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara területén zajló tevékenységekről, illetve hogy mint jelent a Szabad Övezet a város gazdasága és áruforgalma szempontjából.

A montenegrói tanulmányi csoport tagjaival megbeszélést folytató helyi küldöttség soraiban helyet kapott még a gazdasági, idegenforgalmi és helyi gazdaságfejlesztési titkárság titkára,  Srđan Samardžić, a szabadkai Ipari és Technológiai Parkok KV igazgatója, Ivan Saveljić, a szabadkai KGK elnöke,  Slobodan Vojinović, valamint Saša Vučinić, aki 2014 decemberében egyike volt azoknak az előadóknak, akik az UNDP és a montenegrói Gazdasági Minisztérium képzési programjában részt vevő öt község képviselőit készítették fel a küszöbön álló feladatokra.  

A montenegrói küldöttség ma ellátogatott a Dunkermotoren és a Siemens itteni részlegeibe, holnap pedig az inđijai ipari övezetet keresik fel.

8975_2.jpg

Az UNDP már évek óta jelen van Montenegróban. A montenegrói Kormány és az UNDP közötti együttműködési megállapodást 2006. december 15-én írták alá. Ez részletezi az együttműködés feltételeit, tartalmazza az UNDP és a montenegrói kormány projektjeit támogató más ügynökségek tevékenységi kereteit, amely felöleli a tanácsadást, a képzéseken nyújtott szakértői támogatást, különböző képzési programokat, munkacsoportok létrehozását és konkrét fejlesztési projektek kidolgozását is.
Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop