Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Fogadás az olasz nagykövet tiszteletére

2015.04.15.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma a Városház Zöld termében fogadta Olaszország szerbiai nagykövetét, Giuseppe Manzót. A megbeszélésen szó volt az eddigi gazdasági és kulturális együttműködés fejlesztéséről, illetve, hogy az olasz nyelv és kultúra miként lehetne erőteljesebben jelen városunkban. A találkozón jelen volt Carmine Tarallo, az Elektroremont Rt. vezérigazgatója és ügyvezetője.

8974_1.jpg

Maglai Jenő polgármester köszönetet mondott a látogatásért, és kiemelte, hogy Szabadkán több olasz cég működik, amelyek városunkban befektetőként vannak jelen, ami lehetővé teszi az Olaszország és Szabadka közötti együttműködés előmozdítását, s hogy az önkormányzat támogatja majd az olasz nyelv, kultúra és művészetek ápolását.

Manzo nagykövet köszönetet mondott a fogadtatásért, majd elmondta, hogy az olasz Kormány Szerbia gazdasági fejlődésére mintegy 30 millió eurós hitelkeretet hozott létre. A pénzt a magánszektor fejlesztésére, a kis- és közepes vállalatok támogatására fordítják a hazai bankrendszeren keresztül. Közölte, hogy az olasz Kormány hitelkeretéből a szabadkai kis- és közepes vállalatok is fejlesztési kölcsönhöz juthatnak, méghozzá igen kedvező (évi 4,35 százalékos) kamattal.

Giuseppe Manzo elmondta, hogy az elképzelés szerint a hitelt több bank folyósítaná a szerbiai kis- és közepes vállalatok számára olasz berendezések és technológia vásárlására, hozzátéve, hogy legfeljebb kétéves türelmi időt terveznek, a törlesztési idő legfeljebb nyolc év, féléves részletekben.

Úgy vélte, hogy Szabadka gazdag története és kulturális hagyományai alapján Belgrád, Újvidék és Niš mellett a szerbiai kulturális történések egyik fontos központja lehetne.  Hangsúlyozta, hogy Olaszország érdeke az olasz nyelv és kultúra hangsúlyosabb jelenléte Szabadkán, s ilyen értelemben javasolta, hogy városunkban is rendezzék meg azt a fényképkiállítást, amely 2014. november 4-én nyílt meg Belgrádban a Jugoszláv Filmtár új épületében az olasz egyesülés és fegyveres erők napja alkalmából – A szerb katonaságért – egy elfeledett történet címmel (egy reprint kiadás alapján, amelyet a RAI újságírónője, Mila Mihajlović rendezett meg.

Mint mondta, a kiállítás az olasz-szerb barátságról, egy különleges történelmi pillanatról szól, a szerb katonaság megmentéséről 1915 végén, 1916 elején, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia seregeinek előrenyomulása elől az akkori olasz haditengerészet 260.000 szerb katonát mentett meg.

Manzo nagykövet javasolta, hogy Szabadkán mielőbb alakuljon meg egy egyesület Olasz Tér elnevezéssel, amelynek célja és feladata lenne az olasz nyelv és az olasz kulturális értékek őrzése, ápolása.

8974_2.jpg


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop