Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Programok az autisták világnapjára

2015.04.01.

A Városháza Média Központjában ma megtartott sajtótájékoztatón ismertették azt a programot, amelyet a szabadkai autistákat segítő városi egyesület az önkormányzat támogatásával szervez a városban április 2-a, az autisták világnapja alkalmából.

 8944_1.jpg

Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociálisvédelemért felelős tagja emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2007 decemberében kiáltotta ki április 2-át az autisták világnapjává, majd kiemelte, hogy az autisták a fogyatékkal élők körében is külön helyet foglalnak el, s hogy az önkormányzat ezúttal harmadik alkalommal vesz részt az autisták világnapja alkalmából megrendezésre kerülő programokban.  

- Támogatásunk jeléül az autisták és mindazok tiszteletére, akik az autizmussal foglalkoznak, ma este 20 órától a Városháza díszkivilágítása kék színű lesz, mivel a kék szín az autizmust jelképezi.  Az utóbbi időben a legtöbbet az autista gyermekekkel foglalkozunk, s igyekszünk lehetőségeinkhez mérten támogatni az autistákat segítő városi egyesület munkáját. Szabadka Város tavaly a társadalmi-humanitárius célokkal kapcsolatos nyílt pályázat keretében 400.000 dinárt különített el az egyesület tevékenységének a támogatására, s hiszem hogy idén még jelentősebb lesz ez a támogatás – emelte ki Vujadinović.

Iva Vučinić, az akció koordinátora elmondta, hogy csütörtökön, április 2–án 10.30-tól 11.30-ig a Sonja Marinković és az Ivan Milutinović általános iskolákban kreatív műhelymunkát szerveznek azon gyermekek számára, akik részt vesznek az inkluzív oktatásban illetve osztálytársaik számára. A műhelymunka során tojást festenek kékre és húsvéti kosarakat készítenek.

- 12 órától a Szabadság téren kék léggömböket bocsátanak fel, kék tojásfestő műhelymunkát tartanak, amelybe bekapcsolódnak majd a Spartacus Labdarúgó Klub első csapatának a tagjai is.  Kedden, április 7-én 23 órától a Gentlemen`s Pubban humanitárius bulit szerveznek, amelyen fellép Nebojša Vojvodić, Bojana Šarović, Vuk és Iva Vučinić, Mirna Radulović és Žile Trajčeski. A belépőjegy 200 dinár, a teljes bevételt pedig az autistákat segítő városi egyesület kapja, amely szeretne felszerelni egy játszóteret – mondta Iva Vučinić.

Az autista gyermekeket hátrányos megkülönböztetésben részesítik, nincs meg a helyük a társadalomban, s ha az érintett szülőkkel beszélgetnek arról, hogy mi is történik velük, megtapasztalhatják, hogy nagy gondok vannak - mondta az autistákat segítő városi egyesület elnöke, Suzana Skenderović.

- Az önkormányzatnak köszönhetően a rendelkezésünkre bocsátottak egy 200 négyzetméteres központot, amelyet a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcosügyi és Szociálisvédelmi Minisztériumnak köszönhetően rendeztünk be. Vannak helyiségeink, van dolgozni akaró személyzet, de minden nagyon nehezen működik. Az egyesület projekt-finanszírozású, és csak a helyi önkormányzatnak köszönhetően tudjuk fedezni a költségeket. Sokan vannak, akik bekapcsolódnak a munkába, vannak barátaink, akik szeretik ezt az egyesületet és be kívánnak kapcsolódni megmozdulásainkba. Szeretném, ha az Autista Ház egy oktatási, rehabilitációs központtá válna, ahol egy helyen lenne pszichológus és logopédus, s teljes támogatást kaphatna az a gyermek, akinél ilyen problémát észlelnek – hangsúlyozta Suzana Skenderović, majd hozzátette, hogy az autisták világnapjának alkalmi programját a Győzzük le az előítéleteket elnevezésű megmozdulás keretében szervezik meg.  

A Vareš utca 28. alatt tavaly nyílt meg a Szivárványon Túl elnevezésű ház, egy terápiás központ és napközi az autisták számára. Az autistákat segítő szabadkai városi egyesület 2011. november 23-án alakult meg és jelenleg mintegy 40 tagja van.

Hazánkban az autisták világnapjáról 11 városban emlékeznek meg, amelyekben működnek autistákat segítő egyesületek.

8944_2.jpgРеферендум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop