Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékeztek a Ludasi tó Speciális Természeti Rezervátum napjáról

2015.03.27.

Március 28-a alkalmából, annak évfordulója kapcsán, hogy a Ludasi tavat felvették a nemzetközi jelentőségi vadvizek ramsari helyszínei közé, Hajdújáráson, a ludasi Látogató Központban megemlékeztek a Ludasi tó Speciális Természeti Rezervátum napjáról.  A Ludasi tavat 1977. március 28-án nyilvánították ramsari helyszínnek a maga 593 hektáros területével, a madarak fészkelő-helye és a madártani kutatóállomás miatt.   A Ludasi tó STR napján számos előadás hangzott el, ugyanakkor szemléltették a kétéltű vízi kombájn lehetőségeit, amely jelentős mértékben hozzájárul majd a Palicsi- és a Ludasi tó ökológiai státusának a javításához.

8930_1.jpg

Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat (KV) igazgatója többek között elmondta: az idén azt tervezik, hogy a vízi kombájn segítségével, amely multifunkcionális, hiszen a nádvágás mellett iszaptalanításra és biomassza előállítására is alkalmas, ezáltal csökkenti a Ludasi és a Palicsi-tó szervesanyag-terhelését.

Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere elmondta, hogy az előző években komoly elmozdulás történt a Palicsi- és a Ludasi tavakkal kapcsolatos problémák rendezése érdekében. Munkacsoportot alakítottak a Palicsi-tó (és részben a Ludasi tó) ökológiai státusának a javítására. A munkacsoport kidolgozta a tervet és számos intézkedést javasol a tó szanálására, a tartomány és Szabadka Városa pedig 2014-ben jelentős eszközöket biztosított a Palics-Ludas KV felszerelésére, mivel ez a vállalat gazdálkodik ezzel a rezervátummal.

- A helyi önkormányzat tavaly a Palics-Ludas KV számára pénzt biztosított traktor, terepjáró és néhány kisebb gép vásárlására, a Tartományi Településrendezési, Építési és Környezetvédelmi Titkárságnak köszönhetően pedig megvásárolhatták a vízi kombájnt. A Palics-Ludas KV szükségleteire idén még egy multifunkcionális gépet vásárolunk, emellett még egy terepi munkára alkalmas járművet és egy emelőkosarat, amely a parkok fáinak metszéséhez és gondozásához szükséges – mondta Maglai Jenő.

Dr. Slobodan Puzović, tartományi településrendezési, építési és környezetvédelmi titkár elmondta, hogy ezt a titkárság tavaly 35 millió dinárt különített el Palicsi- és a Ludasi tó ökológiai státusának a javítására. A legnagyobb beruházás a vízi kombájn megvásárlása volt (a felszereléssel együtt 26 millió dinárért).

8930_2.jpg

- A Tartomány megbízható partner, amely a területek kezelőjével együtt munkálkodik a természeti értékek és a biodiverzitás megóvásán.

Véleménye szerint a Vajdaság vizei nagyon rossz állapotban vannak, s hogy emiatt a tartományi közigazgatás különböző projekteken keresztül, az illetékes vállalatokkal, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve munkálkodik a környezet állapotának a javításán.

A vizes élőhelyekről szóló nemzetközi egyezményt 1971-ben írták alá az iráni Ramsarban. Az egyezmény a kormányok között jött létre, hogy biztosítsák a vizes élőhelyek és természeti értékeik megóvásához szükséges nemzeti tevékenység valamint a nemzetközi együttműködés kereteit.   

A nemzetközi jelentőségű ramsari helyszínek jegyzékén jelenleg 164 tagország és 2.075 vizes élőhely található összesen 198 millió hektáros területtel.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop