Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a Hálózat Szabadka Fejlődéséért projekt záró tanfolyamát

2015.03.24.

A Városháza Kék termében megtartották a Hálózat Szabadka Fejlődéséért projekt záró tanfolyamát, majd ágazatközi megállapodást írtak alá Szabadka Város fejlesztési projektjein való együttműködési hálózatról szóló megállapodást.  A hálózat célja összekötni és fokozni az együttműködést, egyesíteni a helyi emberi és más erőforrásokat, szervezeti kapacitásokat, tudást, tapasztalatokat és szakértelmet a város fejlesztéséről szóló dokumentumokban rögzített célok hatékony megfigyeléséért és megvalósításáért.

8920_1.jpg

A megállapodás aláírásánál jelen volt Branislav Bugarski, a Tartományi Regionális Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság titkára, aki kijelentette, hogy Szerbia uniós közeledésével jelentős fejlesztési lehetőségek nyílnak meg a pénzügyi alapok támogatásával, s hogy emiatt rendszerezni kell a dolgokat, a cél pedig, hogy VAT minden önkormányzata rendelkezzen a 2014-2020-ig szóló fejlesztési stratégiával, amelyet egyelőre 43 községben dolgoztak ki.

- Véleményünk szerint össze kell kapcsolódniuk a helyi stratégiákon alapuló majdani fejlesztési tevékenységeknek VAT regionális fejlesztési programjáról. Annak koncepcióját pedig igyekeztük összehangolni a köztársasági szintű stratégia tervezetével. A másik általunk meghatározott cél olyan helyi szerveződéseket létre hozni, amelyek a stratégiai tervekben megfogalmazott tevékenységek megvalósításával foglalkoznak.  Ennek keretében támogattuk a helyi gazdaságfejlesztési irodák valamint a 48 óra rendszerének a megalakítását és működtetését, ami lehetővé teszi a polgárok és a közigazgatás közötti fokozottabb és gyorsabb kommunikációt, emelte ki Bugarski, majd hozzátette, hogy korábban az ágazati titkárság minden évben egy pályázatot írt ki a civil szervezetek számára, az idén pedig kettőt tervez.

Nebojša Daraboš, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja szerint a partnerek – a közintézmények, az oktatási rendszer, a gazdasági és a civil szervezetek – kezdeményezése jó alapokat teremt a megállapodás megvalósításához.

- Véleményem szerint a megállapodás révén kialakíthatjuk a kulturált párbeszédet, amely talán hiányzott a korábbi időszakban ahhoz, hogy az egyes intézményekben működő projekt-teamek jobban összekapcsolódjanak a város káder- és intézményi kapacitásai – összhangban a város által már elfogadott vagy elfogadás előtt álló stratégiai dokumentumokkal - emelte ki Nebojša Daraboš.

8920_2.jpg

Elégedettségét fejezte ki amiért a Városi Közigazgatás ebben a megbízatási időszakban felismerte egy ilyen megállapodás kidolgozásának és aláírásának szükségességét.

- A megállapodás aláírását - egy mindenképpen fontos – első lépésnek tartom, de majd csak a gyakorlat mutatja meg, mennyire sikerül életre kelteni a megállapodást. Márpedig életre kell keltenünk mindannyiunk előrehaladása érdekében. Mi épp azért vagyunk jelen, hogy ezt a társadalmat jobb módon fejlesszük – mondta Nebojša Daraboš.

A helyi önkormányzattal való együttműködésről szóló megállapodást Branko Malagurski, a Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója írta alá, a projekt megvalósításában pedig részt vesz a szabadkai Szabadegyetem,  a Magyar Nemzeti Tanács, a Szabadka-Palics Idegenforgalmi Klaszter, valamint néhány kommunális közvállalat, egyesület és vállalat.

A Hálózat Szabadka Fejlődéséért projekt céljait Stanka Parać Damjanović, a Helyi Demokrácia Központ igazgatója ismertette, a szaktanfolyamon pedig részt vett Ana Ilić, a szerb Kormány Európai Integrációs Irodájának igazgatóhelyettese, aki a regionális politikáról és a szakmai résztvevők közötti koordinációról beszélt. Az IPA II ágazati tervezésről Branko Budimir, a szerb Kormány Európai Integrációs Irodájának segédigazgatója tartott előadást.

A Hálózat Szabadka Fejlődéséért projekt a civil szervezetek egy csoportjának töbévi erőfeszítései nyomán jött létre, amelyek célja egy hatékony és működőképes hálózat jöjjön létre, a projektet pedig a szabadkai Helyi Demokrácia Központ valósítja meg. Egyelőre a megállapodásnak 15 aláírója van, de a Hálózat nyitott új tagok számára is.Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop