Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aláírták a Zsinagóga épületének kezeléséről és használatáról szóló megállapodást

2015.03.24.

Maglai Jenő Szabadka Város polgármestere, Szabados Róbert, a szabadkai Zsidó Hitközség elnöke és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ma a Városházán megállapodást írtak alá a szabadkai Zsinagóga épületének kezeléséről és használatáról.

8919_1.jpg

A megállapodás aláírásával megteremtődnek a feltételek a Zsinagóga belsejének a felújításához – mondta ebből az alkalomból Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette, hogy a Zsinagóga a Város tulajdona.

- A Zsinagóga a Város tulajdonában marad, igazgatása pedig a polgármester vezette Szabadkai Zsinagóga Alapítvány hatáskörébe tartozik majd. Tehát, semmi esély nem volt arra, hogy bárki is rátegye a kezét arra a létesítményre vagy átvegye a Zsinagóga igazgatását Szabadka Város megkerülésével, a Város és a szabadkai polgárok érdekeinek a mellőzésével - hangsúlyozta Maglai Jenő.

Elmondta, hogy az elkövetkező tíz-tizenöt napban eloszlanak a Zsinagóga belseje felújításával kapcsolatos tervdokumentáció körüli kételyek, ami után a Magyar Nemzeti Tanács kiírja munkálatok kivitelezésére a közbeszerzési eljárást.

- Ma aláírtam a Zsinagóga északi homlokzata felújítására a közbeszerzési eljárás kiírásáról szóló okmányt. Véleményem szerint az elkövetkező egy hónap alatt befejeződik ez az eljárás, majd a kivitelezővel aláírjuk a szerződést. Remélem, hogy a Zsinagóga északi homlokzatán a felújítási munkálatok legkésőbb május végéig megkezdődnek – mondta Szabadka polgármestere.

Hajnal Jenő többek között elmondta, hogy a magyar Kormány a felújításra adományként 500 millió forintot, azaz mintegy 200 millió dinárt /közel 1.600.000 eurót/ hagyott jóvá a Magyar Nemzeti Tanács számára.

Szabados Róbert a Zsidó Hitközség nevében elégedettségét fejezte ki, hogy végre megvalósul a Zsinagóga felújítása, s hogy várakozásai szerint a magyar Kormány adománya elegendő lesz a Zsinagóga teljes felújítására.

A létesítmény megtartja szakrális jellegét és imahelyként, vallási szertartások megtartására a szabadkai Zsidó Hitközség használja. Állandó kiállításnak ad majd otthont, a múlt emlékeként, amely bemutatja a szabadkai és a vajdasági zsidóság életét és történelmi sorsát, ugyanakkor művelődési rendezvényeket is rendeznek benne összhangban az épület szellemével és jellegével, ugyanakkor pedig Szabadka és környéke egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága is lesz.
Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop