Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka és Zombor tanácsnoknői aláírták a női platformot

2015.03.23.

Szabadka és Zombor városok Képviselő-testületeinek Női Képviselői Hálózatai ma a Városháza dísztermében elsőként írták alá Szerbia 2014 és 2020 közötti fejlődésének női platformját. A női platform aláírásánál jelen voltak Szabadka és Zombor városok, a Vajdaság AT és a Szerb Köztársaság képviselői.

8917_1.jpg

Szabadka Város Képviselő-testülete Női Képviselői Hálózatának koordinátora, Đenđi Seleši kijelentette, hogy párbeszéd és program-projektek útján a nők „láthatóvá“ válnak, s hogy Szerbia fejlődésének női platformja lehetővé teszi a nemi egyenjogúságot, ami – ahogyan fogalmazott – a nemek egyenjogúságával kapcsolatos fejlesztési politikák kulcsa, amelyek nélkül nem beszélhetünk demokráciáról.

Zombor Város Képviselő-testülete Női Képviseli Hálózatának koordinátora, Tamara Savović szerint Szerbia fejlődésének női platformja kellene, hogy legyen az alapja a majdani lépéseknek, s hogy a tanácsnoknőknek már most rendelkezniük kellene elképzelésekkel arról, hogy hogyan megvalósítani a platformban foglalt célokat, a legfontosabb pedig, beépíteni azokat a gondolkodásmódba és tudatossá tenni, hogy a nemek egyenjogúsága hozzájárul mindannyiunk életminőségének a javításához.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, hogy Szerbia fejlesztése női platformjának a mai aláírása egy újabb szép példája annak, hogy országunk északi részén olyan új elképzelések születnek, amelyek egyidejűleg szolgálják a közösség fejlődését és példaként szolgálnak más helyi önkormányzatok számára is.

8917_2.jpg

- Örülök annak, hogy zombori szomszédjainkkal, akikkel igen jó az együttműködésünk, elsőnek írtuk alá a tanácsnok nők női platformját, hiszen az ő hatásuk és munkájuk nem mellőzhető. A nők rendkívül fontosak a helyi önkormányzatok eredményes működéséhez, ha bevalljuk ezt, ha nem.  A leggyakrabban a férfiak hozzák meg a legfontosabb lépéseket, de meggyőződésem, hogy a nők Szabadkán és Zomborban is nagy hatással vannak a döntések meghozatalára.  Úgy vélem, hogy a két város tanácsnok nőinek a kapcsolatfelvétele az első lépés, amelyet újabbaknak kell követniük az egész térségben, hogy sor kerüljön a kedvező tapasztalatok és az eredmények megismerésére, ami további lendületet adhat a sikereknek – emelte ki Maglai Jenő polgármester.

Ilija Maravić, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke elmondta, hogy a nemi egyenjogúság fejlesztése egyike azoknak az elveknek, amelyekért síkra szállnak az Európai Unióban, majd hozzátette, hogy a férfiakat favorizáló pályázati eredmények is azt bizonyítják, hogy nincs nemi egyenjogúság, ami azt mutatja: a nőknek folytatniuk kell harcukat a társadalomban betöltött helyükért.

8917_3.jpg

- A nemi egyenjogúság, a jog uralma, a politikában való részvétel, a biztonság, a nők elleni erőszak kiküszöbölése, a női jogok erősödése a női platformot alkotó elvek része, amelyet Szerbiában elsőként írtak alá a szabadkai és a zombori tanácsnok hölgyek. Remélem, hogy a női platform aláírásával a nők fokozottabban és konkrétabban kapcsolódnak majd be a társadalmi-politikai életbe – hangsúlyozta Ilija Maravić.

Miroslav Vasin, a tartományi Kormány alelnöke, gazdasági, foglakoztatás-ügyi és a nemek egyenjogúságával foglalkozó tartományi titkár kiemelte, hogy az utóbbi néhány évben elért előrehaladás ellenére még ma is kifejezetten nehéz a nők helyzete, a különbségek minden területen jelen vannak mind a bérek, mind a vagyon vonatkozásában. A Vajdaságban a tulajdonjogot az esetek 90 százalékában a férfiak javára jegyzik be, s hogy prioritást jelent a nőkkel szembeni erőszak kiküszöbölése.

Milana Lazić, a szerb Kormány szociális inklúzióval és a szegénység csökkentésével foglalkozó munkacsoportjának képviselője elmondta, hogy a statisztika szerint a nők ugyanazért a munkáért 30 százalékkal kisebb bért kapnak, mint a férfiak.

8917_4.jpg

- Megdöbbentő adatokkal rendelkezünk, miszerint minden második vagy harmadik nő megtapasztalta a testi vagy a pszichikai erőszakot, ami óriási gondot jelent. Éppen ezért úgy véljük, hogy Szerbia fejlesztése női platformjának az aláírásával a nemi egyenjogúság bekerül az állam prioritásai közé - hangsúlyozta Milana Lazić.

A jelenlevőkhöz szólt még: Pribilla Attila, Zombor alpolgármestere, Borislav Staničkov, a zombori Képviselő-testület elnöke, Zlatko Marosiuk, Szabadka Város polgári jogvédője, Ružica Rudić Vranić, a Femina creativa civil szervezet ügyvezető igazgatója, továbbá a szabadkai Női Képviselői Hálózata koordinátorának két helyettese, Jasmina Stevanović és Horvát Tímea.


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop