Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bemutatták a Zsinagóga felújítására vonatkozó tervdokumentációt

2015.03.03.

A tervezéssel, consultinggal és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó belgrádi Mašinoprojekt-kopring Tervezőiroda szakemberei ma a Városháza Kék termében bemutatták a Zsinagóga északi homlokzatának a felújítására (a 2003-ban készült terv revíziója), az enteriőrre (a 2006-ban készült főterv revíziója), a villamossági, épületgépészeti munkálatokra valamint a Zsinagóga udvarának és kerítésének a rendezésére vonatkozó tervdokumentációt.

8841_1.jpg

A Mašinoprojekt-kopringot bízták meg a tervfeladat keretében az enteriőr felújítására és restaurálására vonatkozó építészeti-műépítészeti főterv felülvizsgálatával, a villamossági, a hő- és szellőzés-technikai főtervek kidolgozásával, emellett feladatul kapták a Zsinagóga udvara és kerítése rendezési illetve felújítási tervének a kidolgozását, valamint a teljes épületszerkezet statikai ellenőrzését.

A tervezőiroda szakemberei szerint elkerülhetetlen volt a Zsinagóga átépítésére, felújítására és restaurálására kidolgozott eddigi tervek felülvizsgálata, ahhoz, hogy mind az anyagok mind pedig az építészeti technológiák tekintetében a kivételes jelentőségű műemléket a kor vívmányainak a felhasználásával újíthassák fel.  

Mivel a szabadkai Zsinagógát korábban többfunkciós központnak képzelték el, amelyben nagy hangversenyeket, korszerű színpadtechnikát igénylő előadásokat, külön szellőztető-berendezéseket, föld alatti kiszolgálóhelyiségeket, öltözőket, ruhatárakat, vizesblokkokat alakítottak volna ki, a Zsinagóga eddigi főterveinek a revízióját követően teljes egészében megőrzik az épület eredeti formáját.

Sor kerül az épület teljes felújítására, külső-belső restaurálására, kivilágítására, a Zsinagóga belső terében pedig kiállításokat, kisebb hangversenyeket illetve összejöveteleket valamint vallási szertartásokat tarthatnak.

A tervezőiroda szakemberei az enteriőr kapcsán hangsúlyozták, hogy a legsajátosabb munkálatoknál (mint amilyen a restaurálás, a falfestészet, a vitrázsok cseréje, a padló- és falburkolatok felújítása) és a felhasználásra kerülő anyagoknál is arra törekedtek, hogy a Zsinagógát eredeti állapotába állítsák vissza.

8841_2.jpg

Az épületgépészeti terv tartalmazza a hő-technikai berendezések és a szellőztetés megoldását. Télen temperálják az épületet (12 Celsius-fokot tartanak az épületben) a létesítmény megóvása és működtetése érdekében, a szellőztető berendezés pedig többek között a belső térbeli levegő nedvességtartalmának a szabályozására is alkalmas lesz, hogy megakadályozzák a vízpára nem kívánatos lecsapódását a hideg felületeken.

A földszinten műanyagcsöves padlófűtést terveznek, amelyeket cementágyba helyeznének, míg a karzatok fűtését a külső ablakok mellett, a padlószintben elhelyezendő konvektorokkal kívánják megoldani. A kupolatérben is lenne fűtés, amelynek kizárólagos feladata a kupolatér hőmérsékletének a fenntartása és a vízpára lecsapódásának a megakadályozása lesz.

A villamossági terv ismertetése során, amelynek kidolgozásához felhasználták a 2006. évi terveket, a Mašinoprojekt-kopring szakemberei elmondták, hogy az eredeti világítótestekbe korszerű, 11 wattos LED izzókat szerelnek be, amelyek 75 wattos hagyományos izzónak felelnek meg.   Új világítás kiépítését csupán az oltár mögötti helyiségekben irányoztak elő.

A Zsinagóga díszkivilágításával kapcsolatos tervek ismertetését követően munkajellegű megbeszélést tartottak, amelyen több észrevétel hangzott el. A Mašinoprojekt-kopring tervezői ígéretet tettek arra, hogy a felmerült kérdéseket a következő munkajellegű ülésig megoldják.  

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop