Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Tribünt tartottak Rendőrség és a közösség, a polgárok biztonsága címmel

2015.02.27.

A Városháza Dísztermében ma este vitafórumot tartottak a Rendőrség és a közösség, a polgárok biztonsága címmel. A tribünön, amelyen a Belügyminisztérium prioritásairól és a polgárok fokozottabb biztonságát valamint a rendőrség hatékonyságát szolgáló reformokról doktor Nebojša Stefanović belügyminiszter beszélt, majd pedig Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Ilija Maravić, Szabadka Város képviselő-testületének az elnöke.

8824_1.jpg

Maglai Jenő polgármester üdvözölte Stefanović belügyminiszter bátor gesztusát, hogy személyesen ellátogasson Szabadkára és nyilvános vitafórumot tartson, mert – mint mondotta – kevés kiemelt állami tisztségviselő van, aki közvetlenül kommunikál a polgárokkal.

Kiemelte, hogy ez azon ritka alkalmak egyike, amelyet ki kellene használni, ugyanakkor pedig lehetőség is arra, hogy köszönetet mondjon a belügyminiszternek, amiért a polgároknak és a helyi önkormányzat képviselőinek lehetővé tette, hogy közvetlenül hozzá forduljanak, illetve munkatársaihoz.

8824_2.jpg

- A biztonság létfontosságú polgáraink számára. Jó közbiztonság, a polgárok vagyonbiztonsága nélkül nem lehet fejlett és perspektív egy közösség sem.  Szabadka a határ közelsége miatt - ami bizonyos terheket jelent – sajátos helyzetben van más közösségekhez képest s ezekről a kérdésekről beszélnünk kell. Másfelől, úgy vélem, hogy a jelenlegi helyzetben a biztonsággal kapcsolatos problémák egy részét a rendőrség nem tudja önerőből megoldani. Széleskörű társadalmi egyetértés szükséges, hogy a helyi önkormányzat és a polgárok együttesen vegyenek részt a gondok megoldásában – emelte ki Maglai Jenő.

Ilija Maravić hangsúlyozta, hogy a szabadkaiak először fordulhatnak közvetlenül a belügyminiszterhez, hogy ismertethessék a biztonsággal kapcsolatos gondjaikat.

- Szabadka polgárai nevében köszönetet mondok Stefanović miniszter úrnak a Tijana Jurić kegyetlen meggyilkolása kapcsán kifejtett áldozatkész munkáért, ugyanakkor pedig gratulálok a bűnözés felszámolásában és a polgárok közbiztonságának a javításában felmutatott bátorsághoz, állhatatossághoz és kitartáshoz – mondta Ilija Maravić.

8824_3.jpg

A szabadkai Rendőr Igazgatóság és a helyi önkormányzat együttműködése dicséretre méltó – mondta – majd hozzátette, hogy országunk és városunk nehéz gazdasági helyzete ellenére – ami megnehezíti közrend és a biztonság magas szintű fenntartását, Szabadka Város és a Városi Képviselő-testület anyagi lehetőségeivel összhangban igyekszik hozzájárulni a szabadkai rendőr Igazgatóság munkájához.  

Nebojša Stefanović azt üzente, hogy olyan rendőröket akar, akik nem korrumpáltak, akik becsületesek, felelősségteljesek, és akik a népükkel együtt élnek.

- Nincs helyük a rendőrségben azoknak, akik egyezkednek a bűnözőkkel, együtt ülnek a kábítószer-kereskedőkkel, azokkal, akik a fizetésükből élve hatemeletes házban laknak – mondta Stefanović, támogatást és megértést kérve a polgároktól a BM legbecsületesebb, legtisztességesebb tagjai iránt.  

Hangsúlyozta, hogy a Belügyminisztérium prioritásai közé azok a reformok tartoznak, amelyek szavatolják a polgárok fokozottabb biztonságát, a jobb befektetői környezetet valamint a rendőrség nagyobb hatékonyságát.

- Olyan reformokat akarunk, amelyek biztosítják a rendőrség területi munkáját, hogy minden városban, településen, kerületben, utcában legyen jelen olyan rendőr, aki nem tagja valamilyen bűnözői csoportnak, s akiben megbíznak a polgárok – mondta Stefanović.

8824_4.jpg

Feladatunk, hogy minden polgár, vallási vagy nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül jól és biztonságban érezze magát hazájában.  

- A szabadkai Rendőr Igazgatóságra nehéz feladatok várnak, mivel csupán 65 százalékos a létszám. Rövidesen új rendőri erőket irányítunk ide, de a kérdés tartós rendezéséhez az elkövetkező években rendszerbeli megoldásokra kell törekednünk – mondta Nebojša Stefanović belügyminiszter.  

Jelenleg aktívan dolgoznak a közlekedésbiztonságról szóló törvény módosításán és kibővítésén. Mint azt a belügyminiszter elmondta, a módosítások elfogadását követően a fiatal járművezetők számára bevezetik a zéró alkohol-toleranciát, az általuk vezetett gépjármű teljesítménye nem haladhatja meg a 80 kilowattot, az engedélyezett alkoholszintet két ezrelékre szállítják le, és intézkedésként elveszik a járművet attól, aki kétezrelékes alkoholszinttel vezetnek.   

Nebojša Stefanović belügyminiszter elmondta, hogy a közelmúltban elfogadták a fegyverről és lőszerről szóló törvényt. Eszerint minden engedéllyel rendelkező személynek ötévente orvosi vizsgára kell mennie annak megállapításáért, hogy pszichofizikailag képesek-e a fegyvertartásra.

 


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop