Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A rákbeteg gyermekek nemzetközi napja

2015.02.13.

A rákbeteg gyermekek nemzetközi napjáról Szerbiában és városunkban is megemlékeznek. Ebből az alkalomból a Szerbiai Középiskolások Szervezete Szabadka Város ifjúsági irodájával együttműködve – a helyi önkormányzat támogatásával – vasárnap a Szabadság téren 15 óra 30 perctől 18 óráig humanitárius megmozdulást szervez – jelentette be a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatóján Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sportért, ifjúságért és turizmusért felelős tagja.

8623_1.jpg

A program 15 óra 30 perckor kezdődik egy jelképes sétával a Sportcsarnoktól a Szabadság térig. Ezután a központi téren zenés és sportműsort szerveznek, a Középiskolások Szervezetének és az ifjúsági irodának az önkéntesei szórólapokat osztogatnak.

A rendezvény látogatói 15 óra 30 perctől 18 óráig különböző termékek megvásárlásával támogathatják a gyermekrák elleni küzdelmet. A humanitárius megmozdulás során begyűjtött adományokat a belgrádi Čika Boca Egyesület számlájára fizetik be. A pénzből daganatos megbetegedésekben szenvedő gyermekek számára szerveznek táborozást.

Idén a rákbeteg gyermekek nemzetközi napját a Jusson eszedbe! Minden nap! jelmondat jegyében rendezik meg, hangsúlyozva a megelőzés jelentőségét, valamint hogy minden nap sétálni kell önmagunk és családunk, utódaink egészségéért.

A becslések szerint Szerbiában évente valamilyen daganatos betegségben 300-350 gyermek és fiatal betegszik meg, ami a súlyos betegségben szenvedők 1-2 százalékát alkotja.

2014 első 11 hónapjában az Észak-bácskai Közigazgatási Körzetben rák következtében egyetlenegy 18 év alatti gyermek illetve fiatal sem hunyt el.

A Rákbeteg Gyermekek Szüleinek Nemzeti Szövetsége (NURDOR) adatai szerint Szerbiában minden nap rákban megbetegszik 1 gyermek és hetente egy gyermek meghal. A gyermek- és kamaszkor összes betegségei közül a halálokok között a rák áll az első helyen. Bátorító viszont az az adat, hogy a gyermekek esetében – ha idejekorán megállapítják és kezelik a daganatos megbetegedést – a felgyógyulás aránya eléri a 70 százalékot.

Szerbiában évente 500 gyermeket gyógykezelnek. A gyermekek körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés a heveny leukémia, amelynél a gyógyulás aránya a legnagyobb, eléri a 80 százalékot, a kezelés pedig 105 hétig tart.


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop