Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték Szent Száva napját

2015.01.27.

A szerbiai iskolák ma ünneplik Szent Száva napját, a szellemiség napját, az oktatás védőszentje, az első szerb érsek, népnevelő és törvényíró tiszteletére. Szent Száva napján nincs oktatás, de a tanulók és tanáraik ünnepi műsorokon vesznek részt, megszegik az ünnepi kalácsot, templomba mennek. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke, Blaško Stantić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja és Fehérvári Magda, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára jelen voltak a nagyfényi Pionír Általános Iskola Szent Száva-napi ünnepségén.

8556_1.jpg

Az iskola tanulói énekszámokkal és szavalatokkal tették szebbé ünnepüket. A gazdag műsor előkészítésében tanítóik és tanáraik nyújtottak segítséget.

Vladan Davidović, az iskola igazgatója beszédében köszönetet mondott az önkormányzatnak, amely mindig megértéssel fogadta a nagyfényi Pionír Általános Iskola kéréseit, majd köszöntötte az ünnep alkalmából az iskola tanulóit, a szülőket és tanáraikat. Hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a tanulók jól tanulnának, ha az iskolákban új tagozatok nyílnának, ha több pénzt fordítanának az oktatásra, és ha a fiatalok az országban maradnának.

Maglai Jenő polgármester az újságíróknak elmondta, hogy munkatársaival tavaly a szabadkai Szent Száva ÁI ünnepségén vett részt, s úgy vélte, hogy idén Szent Száva napján valamely peremvárosi általános iskolába kellene ellátogatnia.  

- Kellemesen meglepett az iskola tanulói által bemutatott műsor. Mindannyiunk kötelessége együttesen megtenni mindent a falusi életszínvonal és életminőség javítása érdekében, hogy a fiatalok a falvakban maradjanak, ezáltal pedig a rurális települések iskoláiban több tanuló lenne.  Az elkövetkező időszakban nagyobb figyelmet fordítunk a peremvárosi helyi közösségekben működő iskolai létesítményekre, hogy ha kell, lépéseket tegyünk a helyzet javítása érdekében. Ez ugyanakkor lehetőség arra is, hogy megismerkedjünk azokkal a gondokkal, amelyekkel az iskolákban dolgozók szemben találják magukat, de hivatásuk szépségeivel is – emelte ki Maglai Jenő polgármester.

 8556_2.jpg

Szent Száva napját, az oktatás védőszentjének napjaként a kragujeváci Líceum rektorának, Atanasije Nikolićnak a javaslatára vezette be 1840. január 2-án a Szerb Fejedelemség Tanácsa, és már abban az évben megünnepelték Kragujevácon és Belgrádban is.


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop