Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Elfogadták a Szabadka Város 2015. évi költségvetésről szóló rendelet javaslatát

2014.12.23.

A Városi Tanács mai ülésén egyhangúlag elfogadták és megvitatásra a Városi Képviselő-testület elé utalták Szabadka Város 2015. évi költségvetéséről szóló rendelet javaslatát. A költségvetés tervezett kerete 5,499 milliárd dinár, ha pedig ebből kivonják azt az 500 millió dinárt, amennyit a II. gerinccsatorna kiépítésére irányoztak elő, akkor a város költségvetése 4,99 milliárd dinárt tesz ki. Ez 230 millió dinárral kevesebb, mint a 2014. évi módosított költségvetés – mondta Maglai Jenő polgármester a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón.

8493_1.jpg

Elmondta, hogy a 2015. évi költségvetés javaslatának a kidolgozását a következőképpen jellemezheti: soha kevesebb pénz és soha ennél nagyobb igény. Maglai Jenő polgármester kiemelte, hogy jó döntésnek bizonyult a 2013 végén hozott határozat, amellyel a költségvetési kiadásokat drasztikusan, 10-40 százalékkal csökkentették.

- Ennek a döntésnek köszönhetően – más önkormányzatoktól eltérően - nincs gondunk a bérek kifizetésével és a közvállalatok számlájának a zárolásával. Folytatnunk kell ezen az úton, mert a pénzügyi stabilitás ellenére – amelyet sikerült megőriznünk 2014-ben – legalább annyira lesz nehéz, ha nem lesz nehezebb megőriznünk a pénzügyi stabilitást 2015-ben. A következő évre igyekeztünk egyensúlyba hozni a költségvetés bevételi és kiadási oldalát, így a költségvetési hiány – az előző éviekhez hasonlóan – 10 százalék körül alakul – hangsúlyozta Maglai Jenő.

Hozzátette, hogy a 2015. évi költségvetés javaslatában jelentős mértékben csökkentették a kiadásokat, ami elsősorban a bértömegre, az anyagi kiadásokra és a szakosított szolgáltatásokra vonatkozik. A szociális védelem és a sport kivételével szinte minden területen csökkentették a kiadásokat.

Vonatkozik ez azokra a támogatásokra is, amelyeket a közvállalatoknak és a közintézményeknek folyósítottunk, valamint a Városi Közigazgatásra is, amelyekben a kiadások 8-12 százalékos csökkentését irányoztuk elő, a 2015. évi bértömeget pedig ugyancsak 8 százalékkal csökkentettük – mondta a polgármester.

A korábbi szerződéses kötelezettségeket teljesíteni kell, s ez megnehezítette a költségvetési javaslat kidolgozását. Így például a városnak 80 millió dinárt kell biztosítania a Palicsi úti terület kommunális felszerelésére, hogy egy osztrák befektető megépíthesse a kereskedelmi központot, emellett pedig további 20 millió dinárt kell fordítani egy bekötőút megépítésére a Lidl számára, amely ugyancsak egy nagyáruházat kíván megépíteni 2015-ben. A Városépítési Igazgatóság költségvetése 150 millió dinárral lesz több a tavalyinál és eléri az 1,15 milliárd dinárt.

Kiemelte, hogy a bevételi oldalon a kereseti adóból származó bevételek 5 százalékos csökkenésével számoltak, amit – vagyonadóból származó bevételekkel kívánnak ellensúlyozni.

- A kereseti adókat, amelyek Szabadka Város bevételeinek mintegy 32 százalékát alkotják, a következő évben 5 százalékkal csökkennek, mindenekelőtt azért, mert csökkentették a kereseti adóknak az önkormányzatot megillető százalékkulcsát, valamint megnövelték a kereseti adó-mentes minimálbér összegét. Másfelől, jelentős mértékben megemelkednek a vagyonadóból származó bevételek, miáltal sikerült kompenzálnunk a kereseti adóból származó bevételek csökkenését.  Arra is számítunk, hogy jövőre a kereseti adóból is több bevételt valósítunk meg, mint 2014-ben, mivel Szabadkán a következő évben reálisan számolva mintegy ezer-kétezer új munkahely nyílik – hangsúlyozta Maglai Jenő polgármester.

2015-ben új utak építésére mintegy 150 millió dinárt irányoznak elő, és több mint 100 millió dinárt (a tartományi szinten jóváhagyott eszközökből) a vízvezeték- és csatornahálózat bővítésére, 25 millió dinárt a Népszínház felújítására valamint 18 millió dinárt a Zsinagóga homlokzata felújításának a költségeire.

Maglai Jenő polgármester elmondta még, hogy a tavankúti Művelődési Otthon befejezésére, a csantavéri színházépület felújítására, a ludasi Helyi Közösség székházának az építésére, a bajmoki Sportcsarnok felújítására is juttatnak pénzt a költségvetésből, és ugyancsak költségvetési támogatást kap a szabadkai fesztiválok és különböző művelődési rendezvények megszervezése is.

A kutyamenhelyre 15 millió dinárt terveznek, és ugyancsak szerepel a költségvetésben két szemétszállító jármű beszerzése, amelyekkel a peremvárosi településeken oldják meg a szemétszállítást, új autóbuszok vásárlása, az autóbuszmegállók felújítása, nyilvános vécék felállítása Szabadkán és Palicson, a térfigyelő rendszer bővítése (8-tól 12 millió dinárig), valamint a szélvédő erdősávok telepítése (több mint 20 millió dinár) a tervezett lokációkon.

A tanácsnokok a költségvetésről a Városi Képviselő-testület soron következő ülésén döntenek, amelyet valószínűleg 2014. december 30-án tartanak.Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop