Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Kiírták a Mozdulj meg a munkáért elnevezésű nemzeti program hatodik pályázati ciklusát

2014.12.12.

A Városháza Média Központjában bemutatták a Mozdulj meg a munkáért elnevezésű nemzeti program új, hatodik pályázati ciklusát, amely Szerbia-szerte segíti a kis- és családi vállalkozások beindítását. A programot a niši Eneca civil szervezet a Philip Morris cég pénzügyi támogatásával és együttműködésével valósítja meg 2009 óta. A pályázatra 2015. január 31-ig lehet jelentkezni.

8481_1.jpg

A Mozdulj meg a munkáért program keretében 220.000 dinár értékig folyósítanak térítésmentes támogatást a vállalkozás beindításához szükséges felszerelés megvásárlását vagy a saját vállalkozás fejlesztését, valamint a pályázók szakmai és üzleti ismereteinek a bővítéséhez, emellett gazdasági szakemberek segítik őket a kisvállalkozások alapjainak az elsajátításában.

Ljuben Hristov, a polgármester kisiparért felelős segédje hangsúlyozta, hogy ezt a hitelt túlnyomó részt termelői és szolgáltató vállalkozások valamint mezőgazdasági termelők igényelhetik. Az idei pályázatra 26 szabadkai jelentkezett.

- A program kezdetétől napjainkig Szabadka Város területén 11 vállalkozó kapott támogatást felszerelés vásárlására. Le kellene mondanunk a nagy üzletek, nagy vállalkozások elméletéről, helyette önmagunk felé kell fordulnunk, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrásokat a lehető legjobban hasznosíthassuk. Remélem, hogy ebben az újabb, VI. ciklusban megduplázhatjuk a Mozdulj meg a munkáért program eddigi kedvezményezettjeinek a számát – hangsúlyozta Ljuben Hristov.

Az elmúlt öt évben a három helyi és két nemzeti szintű programon keresztül 385 kis- és családi vállalkozást támogattunk a Szerb Köztársaság területén a mezőgazdaság, a kézművesség, a termelői és a szolgáltatói szférában, ami 1.300 ember munkába állását tette lehetővé – mondta Milivoje Jovanović projektmenedzser.

- Az előző ciklusban a vállalkozások 71 százaléka termelőcég, 17 százalékuk mezőgazdasági, 12 százalékuk pedig szolgáltatói vállalkozás volt. Ügyfeleinket két csoportba sorolhatjuk: kezdő vállalkozókat és már működő cégeket, amelyek szeretnék bővíteni tevékenységüket azzal a feltétellel, hogy ha van rá lehetőség, vegyenek fel új alkalmazottakat. Az Eneca és a Philip Morris vállalat végső célja csökkenteni az országban a munkanélküliséget önfoglalkoztatás keretében, új cégek alapításával illetve a meglevő vállalkozások támogatásával, amelyek kötelesek új alkalmazottakat felvenni – emelte ki Jovanović.  

A támogatások odaítélésekor gazdasági és szociális mércéket vesznek figyelembe, azzal, hogy bizonyos célcsoportoknak külön figyelmet szentelnek. Ezek a fiatalok, a nők, önfenntartó szülők, kisebbségi csoportok. Tavaly az ügyfelek 27 százaléka volt a Vajdaság területéről.

A pályázati adatlap átvehető a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat minden kirendeltségében, valamint a www.pokrenisezaposao.ra honlapról letölthető elektronikus formában. A 220.000 dináros támogatáshoz az ügyfélnek 20 százalékos önrészt kell biztosítani, a többit térítésmentesen kapja. A támogatás odaítélésben a legfontosabb mérce az üzleti elképzelés eredetisége.

A kisvállalkozásnak nyújtandó pénzügyi támogatásról ma a Mozdulj meg a munkáért projekt menedzsere, Milivoje Jovanović és egy szabadkai kis varroda tulajdonosa, Milica Pećerić írtak alá szerződést.

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop