Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Finn cégek érdeklődése a szerbiai befektetések iránt

2014.11.19.

Ma Szabadkán tartózkodik Pekka Orpana, Finnország belgrádi nagykövete és több munkatársa, valamint hat finn cég képviselője. Orpana nagykövet látogatása a Maglai Jenő polgármesterrel és Ilija Maravićtyal, a Városi Képviselő-testület elnökével folytatott megbeszéléssel vette kezdetét.

8431_1.jpg

A Városháza Zöld termében fogadta a polgármester a nagykövetet, majd pedig a Kék teremben megbeszélést folytattak a finn üzletemberekkel, ezt követően Maglai Jenő polgármester elégedettségének adott hangot, hogy a finn nagykövet és a finn cégek képviselői megismerkednek Szabadkával és a város gazdasági potenciáljával.

Megállapította, hogy a látogatás jelenti az első lépést a szabadkai önkormányzat és Finnország kapcsolatfelvételében, majd kifejezte reményét, hogy a mai látogatás konkrét eredményekkel jár, mivel adottak a feltételek és a lehetőségek a komoly együttműködéshez ennek az északi országnak a gazdaságával.

- A finn vállalatok nincsenek eléggé jelen a Szerb Köztársaságban, viszont annál inkább a szomszédos Magyarországon. Hiszem, hogy ez a közelség hozzájárul ahhoz, hogy a finn cégek lassan megjelenjenek a szerb piacon, amiben Szabadka lehetne az ugródeszka a szerb, de az egész balkáni piacon történő megjelenésükhöz – mondta az újságíróknak Maglai Jenő polgármester.

Őexcellenciája, a finn nagykövet elmondta, hogy most először látogat Szabadkára. Örömére szolgál, hogy a küldöttségben üzletemberek, finn cégek képviselői is jelen vannak, akik érdeklődést tanúsítanak a város iránt.  

- A szerb piacon még mindig nincs jelen elegendő finn vállalat, de Szerbia csatlakozási tárgyalásainak a megkezdése az Európai Unióval hozzájárult a kapcsolatok javításához és a finn vállalatok szerbiai piac iránti fokozottabb érdeklődéséhez. Az idén több új szerbiai beruházásban vett részt Finnország – mondta Pekka Orpana nagykövet, majd hozzátette, hogy a munkásruhákat gyártó Lindström cég is nemrégiben telepedett meg Szerbiában.

8431_2.jpg

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz 2004-ben azt eredményezte, hogy számos finn cég kezdte meg működését abban az országban, Szabadka pedig a földrajzi közelsége miatt a finn vállalatok számára "ajtó vagy kapu” lehet a szabadkai vagy a szerbiai betelepülésükhöz.

- Lenyűgöztek a most kapott információk, a város fekvése és azok az erőforrások, amelyekkel több ágazatban is rendelkeznek. A finn cégek nagy érdeklődést tanúsítanak a mezőgazdaságba, a hulladékgazdálkodásba és a biomassza előállításába történő beruházások iránt – mondta a finn nagykövet.

A Városházás folytatott megbeszéléseket követően Pekka Orpana nagykövet és munkatársai valamint a finn cégek képviselői részt vettek a Körzeti Gazdasági Kamarában szervezett megbeszélésen, ellátogattak a szennyvíztisztítóba, a csantavéri Balassa-birtokra, a Szabadkai Gazdasági és Ipari Parkok Közvállalatba, a szabadkai Szabad övezetbe és egy itteni pincészetbe.  Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop