Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékeztek Szabadka felszabadulásának napjáról az I. világháborúban

2014.11.13.

1918. november 13-a tiszteletére, amikor Szabadka felszabadult az I. világháborúban, megkoszorúzták a vasútállomás épületén elhelyezett emléktáblát, majd pedig a gyászszertartást követően koszorút és virágokat helyeztek el a felszabadításért és egyesülésért 1912 és 1918 között elesett hősök Puskin-téri emlékművén.Szabadka Város képviseletében Maglai Jenő, Szabadkai polgármestere és Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke helyezte el az emlékművön a kegyelet virágait.

8423_3.jpg

1918. november 13-a és az I. világháború kezdete 100. évfordulójának tiszteletére kedden, november 11-én a Szabadegyetem mozijában levetítették a Goran Vukčević rendezte Čujte Srbi /Halljátok szerbek/ című dokumentum-játékfilmet, a központi ünnepséget pedig tegnap este Testvérek mindig – örökké együtt címmel tartották meg a Jadran színháztermében.

A díszülésen Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke emlékeztetett a Szaloniki front áttörésének eseményeire, 1918 viharos szabadkai őszére és azokra az időkre, amikor az ezen az égtájon is élő délszláv népek elkezdték megvalósítani a szabadságra való törekvéseiket.

A jelenlegi és a majdani generációknak azt üzente, hogy őrizzük meg a feledéstől a város számára jelentős dátumokat, büszkén tisztelegjünk közös elődeink, hőseink emléke előtt, akik a szabadságért estek el, s hogy ne engedjük meg a történelmi tények átszabását, semmibe vételét és minimalizálását.  

Az Észak-Bácska és Bánát I. világháborús emlékhelyei című, Puskin-téri kiállítással az 1918. november 13-a és az I. világháború kezdete 100. évfordulójának tiszteletére rendezett program szervezőihez, a Szent Száva Szerb Művelődési Egyesülethez,a Bunyevác Művelődési Központhoz ésaz 1912-1918-as háborús önkéntesek és leszármazottaik egyesületéhez és Szabadka Városhoz csatlakozott a szabadkai községközi Műemlékvédelmi Intézet is.


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop