Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aleksandar Vučić kormányfő is tisztelgett az 1944/1945-ös ártatlan áldozatok emléke előtt

2014.11.02.

A Zentai úti temetőben a Vergődő madár emlékműnél ma megemlékeztek az 1944/1945-ös ártatlan áldozatokról. A Vergődő madár emlékművön virágot illetve koszorút helyezett el Aleksandar Vučić, a szerb Kormány elnöke, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke, Vajdaság AT Képviselőházának küldöttsége, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, a magyar és a horvát nagykövetség illetve konzulátus képviselői, a német és a zsidók szervezetei valamint a horvát és a magyar nemzeti tanács képviselői.

8411_1.jpg

A katolikus, protestáns és református ökumenikus istentiszteletet követőenaz egybegyűltekhez Aleksandar Vučić miniszterelnök beszélt, aki elmondta, hogy Szerbia mindig is büszke volt és lesz dicső antifasiszta hagyományaira, de akkoriban bűntetteket, gyilkosságokat is elkövettek, amelyekre nem lehetünk és nem is szabad büszkének lennünk. Egy hétéves kislány meggyilkolása semmiképp sem sorolható a hősies és bátor cselekedetek közé.

- A megértés és a történelmi megbékélés őszinte szándékának kinyilatkoztatásaként Szerbia és Magyarország létrehozta a történelmi megbékélés bizottságát, amelynek célja tudományos kutatások, a kultúra és az oktatás révén objektivizálni ismereteinket közös múltunk tragikus időszakairól. A háborúban elkövetett gaztettekért kimondott kollektív bűnösség elvének az eltörlésével Szerbia ily módon is kifejezésre juttatta intézményei demokratikus voltát és azon szándékát, hogy egészséges alapokra helyezve erősítse Magyarországgal a jószomszédi kapcsolatokat – hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

A közös égtáj, a bennünket összekötő kultúra és történelem gazdagsága, egész sor kiemelkedő egyéniség, akik életükkel és munkásságukkal tanújelét adták a magyarok és a szerbek széttéphetetlen közös életének, mint például MilošCrnjanski és Petőfi Sándor, a letéteményesei a két ország jövőbeni prosperitásának.

Emlékeztetett rá, hogy Crnjanski szerint egész országunk a múlt darabjaiból tevődik össze, s hogy "minden szerencsésebb nép a jövőbe néz és a jövő felé halad". A kormányfő az emlékhelyen mondott beszédében rámutatott, hogy közös a felelősségünk, szükségünk van egymás jobb megismerésére, azoknak a múltbeli akadályoknak a ledöntésére, amelyek megnehezítették a megértést és a mai illetve a majdani generációk szebb jövőjének őszinte építését.

8411_2.jpg

- Azért jöttem, hogy elmondjam: mi Önöket a magunkének éljük meg, s szeretnénk, ha Önök is bennünket a magukénak élnének meg, egyenrangú polgárokként, akik egyenlőek a törvény előtt, s akik között nincs semmilyen különbség. Engedjék meg, hogy kifejezzem legmélyebb tiszteletemet az áldozatok iránt, azok iránt, akik semmilyen módon nem vérezték össze kezeiket, s hogy részvétemet nyilvánítsam az áldozatok hozzátartozóinak. Kérem Önöket, hogy erről a szörnyű helyről együtt menjünk egy olyan helyre, ahol sokkal jobb lesz: a mi, az én, az Önök békés Szerbiájába – mondta Aleksandar Vučić kormányfő.  

Maglai Jenő polgármester beszédében elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a hangulat egészen más volt, hiszen a Vergődő madár emlékművek meggyalázták, bizonyítva azt, hogy semmi sem szent, ha az emberi kapzsiságról vagy gyűlöletről van szó.

- Sajnos, talán soha nem tudjuk meg a teljes igazságot.Lelkünkben, szívünkben a fájdalom még kitapinthatóbb volt, elkeseredettségünk pedig soha nem látott szintre hágott. Egy évvel később, biztos vagyok benne, a jelenlevők valami egészen mást látnak, s most már közösségükről, nemzeti értékeikről gondolkodnak – mondta Maglai Jenő.

Az emlékhely rendezettebb, az emlékmű visszakerült eredeti helyére s mindenki számára világos, hogy ez nem a véletlen műve, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ez a vajdasági magyarok nemzeti ragaszkodását és közösségük erejét bizonyítja.

8411_3.jpg

- Nem hullottunk térdre, s az utóbbi évtizedekben ki tudja hányadszor léptünk az építkezés ösvényére, megerősítve önmagunkat, visszaszerezve becsületünket – emelte ki Maglai Jenő.

Hangsúlyozta, történelmi ez a pillanat, hiszen ezen a helyen először rója le kegyeletét Szerbia miniszterelnöke.

- Egyértelmű üzenet ez közösségeinknek, nemzeteinknek, és népeinknek, végső elismerése több évtizedes küzdelmünknek, hogy áldozataink ártatlansága ne csak számunkra legyen egyértelmű. Üzenet ez az egész régiónak is: közös feladatunk azon fáradozni, hogy az itt megtörtént események soha ne ismétlődhessenek meg - mondta beszédében Maglai Jenő polgármester.

Ma a bajmoki Akácnál található emléktemetőben is megemlékeztek az ártatlan áldozatokról, akiket 1944. november 2-án végeztek ki.Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop