Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Illegális homokbányászat és fakitermelés Szabadka Város területén

2014.10.31.

- Szabadka Város területén ismét megkezdődött a homok nagymértékű kitermelése. Ismereteink szerint a kitermelés a megfelelő engedélyek és dokumentáció nélkül folyik. Naponta az adott helyszínről mintegy 2 teherautóval egyenként 18-20 köbméternyi, vagyis összesen 360-400 köbméter homokot szállítanak el. Megállapították, hogy a mintegy egy hektáros területen három méter mélyen termelik ki a homokot - közölte Maglai Jenő szabadkai polgármester a Városháza Média Központjában ma megtartott sajtótájékoztatóján.|

8408_1.jpg

A Városházán székelő felügyelőséghez 2014. október 26-án névtelen bejelentés érkezett, miszerint Kelebián a Csávoly 192-es szám alatt illegális homokkitermelés folyik. A kommunális rendőrség járőre kiszállt a helyszínre és ott két rakodógépet találtak homokbányászás közben.

A munkagépek kezelőitől a kommunális rendőrség megtudta és jegyzőkönyvezte, ki a rakodógépek tulajdonosa, időközben pedig a kommunális rendőrség és a felügyelőség eljárása nyomán az is kiderült, melyik cég kamionjai szállították el a homokot. Utólag megtudták azt is, hogy kik a homokkitermelésre használt telkek tulajdonosai, valamint hogy hova, melyik építkezésre szállítják a homokot.

Maglai Jenő polgármester kiemelte, hogy ezáltal az útjainkat is tönkreteszik, mivel azok nincsenek nehéz teherjárművek közlekedésre méretezve. Bejelentette, hogy a teljes dokumentációt és bizonyítékokat 2014. október 28-án eljuttatták az illetékesekhez, a Mezőgazdasági Felügyelőséghez és a Tartományi Energetikai és Ásványügyi Titkárság Bányászati Felügyelőségéhez.

- A benyújtott dokumentáció alapján a felügyelőség gond nélkül eljárást indíthat a felelős egyének és cégek ellen, amelyek részt vettek a homok kitermelésében, de nem történt semmi és a munkálatokkal sem álltak le. Megbízzuk szolgálatainkat, hogy indítsuk meg az illetékességünkbe tartozó eljárásokat, személy szerint pedig elvárom, hogy az illetékes felügyelőség is megteszi a szükséges lépéseket és megteszi a szabálysértési és bűnvádi feljelentéseket illetve feljelentés tesz gazdasági vétségért - mondta Maglai Jenő.|

8408_2.jpg

Az ásványi anyagok csak az arra vonatkozó engedélyek alapján bányászhatók, amihez szükség van a kitermelésről szóló szerződésre és a munkálatok végzésére, emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, hogy minden kibányászott köbméter homokért bányászati járadékot kell fizetni az önkormányzatnak és a köztársaságnak is.

- Térítést kellene fizetni a mezőgazdasági földterület rendeltetésének a megváltoztatásáért is. Információink szerint az utóbbi néhány hónapban semmilyen jóváhagyást nem adtak ki az illetékesek a mezőgazdasági földterület rendeltetésének a megváltoztatására az adott lokáción az esetleges homokbányászatra, s ilyen jogcímen nem fizettek semmilyen térítést sem Szabadka Városnak illetve a köztársaságnak – hangsúlyozta Maglai Jenő polgármester.  

Ugyanakkor elmondta, hogy az utóbbi néhány hétben illegális fakitermelés is folyt, elsősorban a Radanovácon található erdőkben.

- Szakosodott csoportok teherautókkal berohannak az erdőbe és motoros láncfűrészekkel gyorsan kivágják a fákat. Legalább 30 köbméter fát szállítottak el és valószínűleg el is adtak.Ennek is véget vetünk, az elkövetők ellen pedig bűnvádi feljelentést teszünk – üzente Maglai Jenő polgármester.|

8408_3.jpg


kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVISzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>