Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aláírták a szociális pénzsegélyben részesülők foglalkoztatásáról szóló első szerződést

2014.10.30.

Szabadka az első szerbiai város, amelyben aláírták a szociális pénzsegélyben részesülők foglalkoztatásáról szóló szerződést. Az együttműködésről szóló megállapodás célja olyan szociális lépések megtétele, amelyek lehetővé teszik a szociális pénzsegélyben részesülő munkaképes egyének kedvezőtlen helyzetének az áthidalása. A szerződést Dijana Prćić, a Szociális Munkaközpont igazgatója és Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási KKV megbízott igazgatója írta alá. Az aláírásnál jelen volt Aleksandar Vulin, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter valamint Maglai Jenő, Szabadka polgármestere.

8405_1.jpg

A miniszter ebből az alkalomból kijelentette, hogy a Szerb Köztársaság Kormányának rendeletét először épp Szabadkán alkalmazzák, ahol 4.200-an részesülnek szociális pénzsegélyben, a Szociális Munkaközpont pedig a szociális segélyben részesülő munkaképes egyéneknek lehetővé teszi, hogy életkörülményeiket kíséreljék meg munkával vagy tanulással megváltoztatni.

- A foglalkoztatás nem büntetés, mint aminek gyakran rosszindulatúan minősítik. A munka nem büntetés. Ez lehetőség arra, hogy az emberek elmondhassák: nem segélyt kapnak, hanem fizetést a munkájukért. A társadalom, amely közösségünk valós helyzetéhez képest jelentős eszközöket különít el a szociális segélyekre, joggal vár el köszönetet. A munka és a tanulás a köszönetnyilvánítás olyan formája, amelyet minden szociális segélyben részesülőtől joggal várunk el – mondta Aleksandar Vulin.

Véleménye szerint ezzel a lépéssel az embereket elmozdítjuk a társadalom pereméről és úgy-ahogy normális életet biztosítunk a számukra.

- A mi államunk számára is a legkönnyebb és a legegyszerűbb lenne – mint az előző években bármikor – meghatározni a szociális segély összegét a jogosultak számára, s azután megfeledkezni róluk. A szociális segély nem tartós kategória, hanem egy olyan eszköz, amellyel áthidalható a pillanatnyi súlyos helyzet, amely tanulással és munkával megoldható. Ez annak a módja, hogy azok, akik szociális segélyben részesülnek, azt meg is keressék, s hogy segítsék a közösséget, amely a segélyt biztosítja a számukra – mondta Vulin miniszter.

8405_2.jpg

Maglai Jenő polgármester elmondta, hogy a szociális segélyben részesülők foglalkoztatásáról szóló első szerződés aláírása elismerés Szabadka Városa és a Szociális Munkaközpont számára is, amely esetében az illetékes minisztérium úgy ítélte meg, hogy kellő kapacitással rendelkezik a köztársasági kormány rendeletének a megvalósításához.

- Komoly lépéseket kell hoznunk a szociális segélyben részesülők foglalkoztatása érdekében, hogy ne maradjanak magukra, hogy munkát biztosítsunk a számukra, s hogy lehetővé tegyük számukra a különböző képzési és oktatási formák révén olyan tudás és tapasztalatok megszerzését, amelyek lehetővé teszik bizonyos munkák elvégzését – emelte ki Maglai Jenő.

Megállapította, hogy érezhetően nő azok száma, akik szociális segélyben részesülnek, mégpedig nem csak nálunk, hanem a többi közösségben is – mondta a polgármester, majd így folytatta: az egészséges és munkaképes segélyezettek munkájukkal és igyekezetükkel kellene, hogy segítsék ezt a közösséget.   

- Lehetőség van a közmunkára, a közvállalatokban és a kommunális közvállalatokban illetve egyes intézményeinkben. Ily módon valószínűleg javítjuk a szolgáltatások minőségét, szebben néz ki majd a város, a társadalom peremére szorult embereknek pedig segítünk bekapcsolódni a közösség életébe – mondta Maglai Jenő.

A szociális segélyben részesülő 4.200 jogosult közül 700 munkaképtelen. A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalatban pillanatnyilag több száz egészséges és munkaképes személyt tudnak a segélyben részesülők közül foglalkoztatni a város tisztán tartásán és rendezésén.


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop