Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megkezdődött az Élelmiszert Európának fórum

2014.10.22.

A Galleria Hotelben ma és holnap rendezik meg a IV. mezőgazdasági fórumot Élelmiszert Európának elnevezéssel, amelynek témája, miként megvalósítani a 2014-2024 közötti mezőgazdaság- és a vidékfejlesztési stratégiát. A tanácskozáson a mezőgazdasági, élelmiszeripari vállalatok és szövetkezetek igazgató- és felügyelő bizottságainak tagjai, vezérigazgatói és menedzserei, továbbá mezőgazdasági magántermelők, az állami és szakmai szervezetek, a kereskedelmi láncok, a bankok és más pénzintézetek valamint a biztosítóintézetek képviselői vesznek részt.  A Fórumot a Közgazdasági Intézet és a Szerbiai Agrárközgazdászok Szövetsége rendezi.

8398_1.jpg

Dragan Šagovnović, a Közgazdasági Intézet vezérigazgatója üdvözlő beszédében elmondta, hogy az Eurostatnak a minden EU tagországra vonatkozó követelései elsősorban azt eredményezték, hogy a szürkegazdaság egy részét bevonták a bruttó hazai termék (BHT) elszámolásába, aminek következtében mintegy 7 százalékkal megnőtt a BHT nominális értéke, mindez pedig lényeges változásokhoz vezetett a BHT szerkezetében. Az agrárium szempontjából ez az jelenti, hogy csökkent a mezőgazdaság részesedése Szerbia gazdaságában.

A korábban alkalmazott szabályzók szerint, mint mondta, amelyeket ugyancsak az EU direktívái szerint alkalmaztak, évekig arról beszéltek, hogy a mezőgazdaság termelése 2001-hez képest 20 százalékkal nőtt, az új elszámolási rendszer pedig azt mutatja, hogy az agrárium termelése valójában 3 százalékkal csökkent.

Hozzátette, hogy a szerb mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke nem négy milliárd euró, ahogyan vélték, hanem mintegy 3,6 milliárd euró, a szerb agrárgazdaság potenciálja pedig nem 30 milliárd euró, hanem 30 milliárd dollár.

8398_4.jpg
Dragan Šagovnović

- Véleményünk szerint a stratégia megvalósítása során nem érhető el ez a 30 milliárd dolláros maximális cél, de úgy véljük: a stratégiának lehetővé kell tennie azt, hogy a szerbiai agrárium termelésének bruttó értéke elérje legalább a 28 EU tagország átlagát, ami azt jelenti, hogy ez az érték megközelítheti a 8,5 milliárd eurót.  Ez elérhető cél a középtávú tervidőszakban, amennyiben megvalósítjuk a mezőgazdaság-fejlesztési programokat – emelte ki Šagovnović.

A Szerb Köztársaság mezőgazdaság- és vidékfejlesztési stratégiáját nem egészen három hónapja fogadták el – emlékeztetett a fórum megnyitásakor prof. dr. Zoran Rajić, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, majd hangsúlyozta, hogy az öt cél, amelyeket a stratégia megvalósításával szeretnénk elérni: a termelés és a jövedelem stabilitásának megteremtése, a versenyképesség növelése, az életminőség javítása a vidéki közösségekben, a nemzeti politikák hatékonyabb végrehajtása és a mezőgazdaság illetve a vidékfejlesztéshez szükséges intézményi keretek fejlesztése.

Szavai szerint az a csapat, amelynek élén Snežana Bogosavljević Bošković köztársasági mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter áll, igyekszik majd a jövő évi költségvetés keretében minél kedvezőbb kiindulási pozíciókat megszerezni.

8398_5.jpg
Zoran Rajić

A Kormány elfogadta a költségvetés módosítását, de a mezőgazdaságnak szánt eszközkeretet nem csökkentették. Mezőgazdasági termelőink ilyen szempontból elégedettek lehetnek, nem lesz törés a szabályzatokban előírt támogatások kifizetésének ütemében – hangsúlyozta Zoran Rajić.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a Fórum megnyitásakor elmondta, hogy a város elsősorban a mezőgazdaságra támaszkodik, noha az ipar vonatkozásában Szabadka más közösségekhez képest Szerbiában a fejlettebb városok közé tartozik.

- A jövőben még inkább a mezőgazdaságra kell támaszkodnunk, valamint a feldolgozóiparra, amelyek annak idején e térség gazdasági fejlődésének motorjai voltak. Az utóbbi 20 évben bekövetkezett hanyatlás ellenére úgy vélem, az elkövetkező 5-10 évben szükségszerűen nagyobb előrelépést kell megvalósítunk a mezőgazdasági ágazat fejlesztésében, hogy ezáltal is javíthassunk polgártársaink életminőségén.

8398_3.jpg
Maglai Jenő

A Szerb Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiája rendkívül fontos dokumentum, mondta Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette, hogy reményei szerint a korábbi időszakban elfogadott különböző stratégiáktól eltérően most sokkal hatékonyabban leszünk ennek a megvalósításában.

- A mezőgazdaságban hiányzik a tudás, a kutatások azt mutatják, hogy legalább két évtizeddel vagyunk lemaradva a fejlett európai országokhoz képest. Ahhoz, hogy ezt a lemaradást minél rövidebb idő alatt hozhassuk be, sokat és komolyabban kell munkálkodnunk a következő időszakban. A jobb eredmények eléréséhez szükség van az összes hatalmi szint folyamatos együttműködésére – mondta Maglai Jenő.

Az Élelmiszert Európának elnevezésű fórum keretében hét panelvitát rendeznek.


 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop