Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az Indítsuk újra a szívet elnevezésű rendezvényt

2014.10.15.

A hirtelen szívleállás tudatosításának európai hete keretében Szabadkán ma Az Ön keze megmentheti szerettei életét jelszó jegyében tartották meg az Indítsuk újra a szívet elnevezésű rendezvényt.

8391_1.jpg 

A Városháza Dísztermében előadást tartottak az idejében történő újraélesztésnek és a szív- illetve légzés leállás esetén a mellkas külső masszázsának a jelentőségéről, a Mentőszolgálat oktatói csoportja pedig bemutatta azokat az alapvető fogásokat, amelyek a szívre gyakorolt nyomással életet menthetnek, és amelyet a laikus polgároknak kellene alkalmazniuk hirtelen szívleállás esetén.

Ugyancsak bemutatták az automata külső defibrillátor használatát, szemléltették a mentőügyeletes telefonos segítségével történő kardiopulmonáris újraélesztést (ami egy hagyományos eljárásrend annak az egyénnek az újraélesztésére, akinek leállt a légzése és a szívműködése), mivel ha ezt kellő időben végzik el, kétszeresére-háromszorosára nő a túlélési esély.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ebből az alkalomból elmondta, hogy a helyi önkormányzat támogatja az Indítsuk újra a szívet elnevezésű megmozdulást, valamint hogy közösségünkre nagy kihívás vár az elkövetkező időszakban, mert mind több időt, tudást és pénzt kell fordítanunk a megelőzésre és a polgárok egészségnevelésére. Az ilyen programok megvalósításával jelentős költségvetési eszközök takaríthatók meg.

A Díszteremben összegyűlteket köszöntötte Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke is, aki szerint – mivel a szívleállás bárkivel bárhol megtörténhet – nagyon fontos, hogy minél több polgár sajátítsa el a szív újraindításához szükséges ismereteket és tudjon segítséget nyújtani azoknak, akiknek megszűnt a szívműködése.

A rendezvény koordinátora, a szabadkai Mentőszolgálat vezetője, prim. dr. Kornelija Jakšić Horvat elmondta, hogy Európában évente mintegy 350.000 ember hal meg hirtelen szívleállás következtében, Szerbiában pedig az ilyen halálesetek száma éves szinten eléri a 25 ezret.

8391_3.jpg

Szavai szerint a hirtelen szívleállás 75-85 százaléka kórházon kívül történik, a túlélési arány rendkívül alacsony, mindössze 5-10 százalék.  

- Nagy európai tanulmány készül, amelyben 26 ország vesz részt, köztük Szerbia is. A projekt keretében az Európa által feltett kulcskérdés, hogy hirtelen szívleállásnál a laikusok hány esetben kezdik meg az életmentő segítségnyújtást.  Sajnos, azt hiszem, a tanulmány végén kapott eredmények esetünkben nagyon alacsonyak lesznek, 4 százalék alatti esetszámmal.  A másik kérdés, hogy a mentők megérkezése előtt használtak-e automata külső defibrillátort. Ebben is lesújtó eredményektől tartok, valószínűleg az eredmény a nullával lesz egyenlő – hangsúlyozta Kornelija Horvat Jakšić.

A szív újraindításánál a szívműködés leállását követő négy perc számít kritikus időnek, mivel ha ez alatt az idő alatt nem történik semmi, az agysejtekben visszafordíthatatlan változások történnek, amelyek elkerülhetetlenül halálhoz vezetnek.

- A kórházon kívüli hirtelen szívleállások esetében a túlélési esély csak akkor javítható, ha a segítségnyújtásba bekapcsolódnak a szemtanúk, a helyszínen tartózkodó laikusok is, akik ebben a kritikus négy percben megkezdik a külső szívmasszázst. A túlélés szempontjából nagyon fontos az automata külső defibrillátor, amelyeket a város nyilvános helyein kellene elhelyezni. Saját kezünkkel életet menthetünk, a percek rendkívül fontosak, azok pedig a kezünkben vannak – üzente Kornelija Horvat Jakšić.

8391_2.jpg

A Városházán megtartott előadás és képzés után a Mentőszolgálat oktatói csoportja a Szabadság téren középiskolásoknak, járókelőknek szemléltették a külső szívmasszázs jelentőségét, módját és ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagokat is szétosztottak.

Az Indítsuk újra a szívet elnevezésű rendezvényt a szabadkai Egészségházak és a Mentőszolgálat szervezte Szabadka Város és a Szerb Reszuszcitációs Tanács támogatásával.


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop