Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szakérői csoport ad ajánlásokat a Zsinagóga felújítására

2014.10.14.

Szabadkára érkezett az Europa Nostra (EN) kulturális örökséggel foglalkozó polgári mozgalom nemzetközi szakértői csoportja. Az EN szakemberei ajánlásokat adnak a Zsinagóga felújítására. Ez az épület az idei évben bekerült a hét legjobban veszélyeztetett európai műemlék közé, amelyek helyreállítását támogatja az Európai Beruházási Bank és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja.

8390_1.jpg

A Városháza Média Központjában ma megtartott sajtótájékoztatón Irina Subotić, az EN szerbiai elnöke kiemelte, hogy a legjobban veszélyeztetett megfogalmazás nem azt jelenti, hogy az épület elhagyatott és rossz állapotban van, hanem azt, hogy Európa számára kivételes jelentőségű építményről van szó, amelynek be kell kerülnie az európai és a világörökségbe.

Szabadka Város nevében Nagy Kiserős Melinda elmondta, hogy eddig a Zsinagóga két homlokzatát sikerült felújítani, a belgrádi kivitelezővel aláírták a szerződést a harmadik, a déli homlokzat felújításáról is, aminek a határideje 2015. június 1-je.

- Lefolytattuk a közbeszerzési eljárást a központi kupola szanálására és sikeres volt a közbeszerzési eljárás, amely során kiválasztottuk a belsőépítészeti terveket kidolgozó tervezőirodát. Az elkövetkező időszakban megteremtjük az együttműködést a magyar műemlékvédelmi intézménnyel, mivel Magyarország Kormánya az épület belső felújítására mintegy 330.000 eurót hagyott jóvá. Ezután még a múzeum felöli homlokzat valamint a tetőburkolat szanálása és felújítása marad hátra. Nagy Kiserős Melinda, a Zsinagóga felújításával megbízott munkacsoport elnöke hangsúlyozta, hogy 2015 végére teljesen megújul a Zsinagóga külseje.  

Szavai szerint a Zsinagóga nem csak egyházi szertartásokra szolgál majd, hanem a turisták által is látogatható kiállításoknak ad majd otthont és időnként kisebb hangversenyek helyszíne is lehet.

A Zsinagóga felújításába ajánlásokkal bekapcsolódó nemzetközi szakértő csoport összetétele a következő: Maria Berza, a romaniai Pro Patrimonio Romana elnöke, Patrizia Valle, az olasz Europa Nostra tudományos tanácsának tagja, Richard Deeley, a brüsszeli Európai Beruházási Bank Intézetének szakértője, Alessandra Peruzzetto, a világörökségi alapítvány amerikai szakembere, Graham Bell, a szecessziós építészet szakértője, a Magyar Reneszánsz Alapítvány kuratóriumának elnöke és Irina Subotić, a szerbiai Europa Nostra elnöke.  

Európa hét legjobban veszélyeztetett műemléke 2014-ben a szabadkai Zsinagóga mellett a belgiumi, antwerpeni Bourla Színház színpadtechnikája, a görög Kasztoria város Dolcso és Apozari történelmi negyedei, az olasz alessandriai Citadella, a portugál Mafra Nemzeti Palota harangjátéka, a dél-erdélyi és az észak-havasföldi fatemplomok Romániában, valamint az orosz Csernyahovszk Tarka házsora.  


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop