Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Szabadkai Távfűtő Művek felkészült a fűtési idényre

2014.10.14.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke, Tomislav Veljković alpolgármester és Kern Sólya Mária, a polgármester kommunális tevékenységekért és környezetvédelemért felelős tanácsosa ma ellátogatott a Szabadkai Távfűtő Művek Kommunális Közvállalatba. A vállalatvezetéssel folytatott megbeszélés során megállapították, hogy a Szabadkai Távfűtő Művek felkészülten várja a fűtési idény kezdetét, hogy a gáz- illetve pakura üzemű berendezéseken elvégezték a szükséges javításokat, továbbá hogy az esetleges gázhiányra felkészülve elegendő mennyiségű pakurát biztosítottak.

8386_1.jpg

Mivel a kommunális közvállalat az idei év során mintegy 50 millió dináros nyereséget valósított meg, egyelőre semmi sem indokolja a távhőszolgáltatás drágulását – emelte ki Maglai Jenő polgármester, egyúttal pedig bejelentette, hogy a Városi Képviselő-testület tanácsnokai október végén vitatják meg a hőszolgáltatásról és az új tarifarendszerről szóló rendeletet.

- Remélem, hogy ez a rendelet igazságosabb és jobb lesz a polgárok, a fogyasztók számára s hogy általa nem sodorjuk veszélybe a Szabadkai Távfűtő Művek működőképességét. A hőszolgáltatásról és az új tarifarendszerről szóló rendelet a jövő héten válik hozzáférhetővé a nyilvánosság számára – mondta Maglai Jenő.

A Szabadkai Távfűtő Művek KKV megbízott igazgatója, Dervo Ahmetović elmondta, hogy a közvállalat a nyáron teljesítette a KfW német fejlesztési bankkal három évvel ezelőtt aláírt szerződés egy részét, vagyis a 4,6 millió eurós keretből 2,4 millió eurót fordítottak a távhővezetékek cseréjére, a fennmaradt 2,2 millió eurót pedig a hőenergia-termelésbe szándékozzák befektetni.

- Ezeket az eszközöket a hőközpontokra, a Közkórház kogeneratív (hőt és áramot termelő) erőművére, a SCADA elnevezésű vezérlési és távfelügyeleti rendszer fejlesztésére fordítják a termelői és elosztó-rendszer jobb és hatékonyabb üzemeltetése érdekében. Elvégeztük a szükséges műszaki-gazdasági elemzést, és megállapítottuk, hogy ilyen célra nincs szükségünk ezekre az eszközökre, mivel nem felelnek meg a mi műszaki és gazdasági számításainknak. Véleményünk szerint ezeket az eszközöket ésszerűbben is el tudjuk költeni, mégpedig arra a részre, amely a legtöbb gondot okozza, ez pedig a termelés.

Leszögezte, hogy a Szabadkai Távfűtő Művek elosztó hálózata szolid fejlettséget ért el, majd hozzátette, hogy a távhőszolgáltatás legmegbízhatatlanabb része a termelés, vagyis a kazánok működése.

8386_2.jpg

- A meglevő kazánok némelyike már 40 éves és nincs meg a szükséges energetikai hatékonyságuk. Ennek a pénznek a kazánok korszerűsítésére történő átcsoportosításával jó, stabil és gazdaságos termeléssel fogunk rendelkezni. A megbízott igazgató szerint ezáltal Szabadka az elkövetkező 20-30 évben nyugodt lehet a távhőszolgáltatás vonatkozásában.

Szavai szerint az elszámolás afelé módosul, hogy a hőenergiát ne négyzetméterenként, hanem a tényleges fogyasztás alapján számolják el.

- Szerbia aláírta az európai Energiaközösség létrehozásáról szóló szerződést, ezzel pedig kötelezettséget vállalt többek között arra is, hogy a hőenergiát a fogyasztás alapján fizetteti meg.Minden négyzetméter-alapú elszámolás visszalépés a múltba. Nem ez jelenti a jövőt.A jövőben minél hatékonyabb fűtésre lesz szükségünk, vagyis, hogy javuljon az épületek energiahatékonysága, vagyis hogy kevesebb hőenergiára legyen szükség a fűtésükhöz. Az új elszámolási rendszernek lesz egy változó és egy állandó része, az elszámolás pedig nem négyzetméter alapú lesz – mondta Dervo Ahmetović.

A Távfűtést akkor indítják be, ha három egymást követő napon 21 órakor 12 Celsius-foknál kevesebbet mérnek. A Szabadkai Távfűtő Művek mintegy 10.000 lakást és házat illetve több mint 200 közületi fogyasztót fűt.

8386_3.jpg


Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop