Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 24. ülését

2014.09.25.

A Városháza Dísztermében megtartották Szabadka Város képviselő-testületének 24. ülését, amelyen megvitatták mind az 58 napirendi pontot. A tanácsnokok többek között rendeletet hoztak a Szabadka Város területéről származó hallgatók ösztöndíjazásáról szóé rendelet módosításáról és kiegészítéséről, több szabadkai utca nevének a módosításáról, a Városi Vagyonjogi Ügyészségről valamint a Szentháromság szobor felújításáról és áthelyezéséről.

8354_1.jpg

A Szentháromság szobor felújításáról és áthelyezéséről szóló rendelet alapján ezt az emlékművet, amely jelenleg az Avilai Szent Teréz Székesegyház és a szabadkai Püspökség épülete közötti téren található, visszahelyezik eredeti helyére, amelyen 1815. augusztus 20-án állították fel. Az akkori Piac térre történő visszahelyezését megelőzően az emlékművet felújítják, ha pedig a restaurálás nem megoldható, abban az esetben az eredetivel azonos új emlékmű készül. A felújításra szolgáló eszközöket adományokból, az emlékmű áthelyezésének a költségeit pedig részben Szabadka Város költségvetéséből, részben pedig adományokból biztosítják.

A rendelet végrehajtásáról Szabadka Város Építési Igazgatósága gondoskodik. A Szentháromság szobor a város központjában a közös sikereket és a város polgárainak egységét jelképezi. A Szentháromság szobor felújítását és az eredeti helyszínre történő visszahelyezését egyébként a Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezte, Szabadka Város közterületi emlékműveivel foglalkozó bizottság pedig 2013. szeptember 18-i ülésén hozott záró határozatot, amellyel elfogadta ezt a kezdeményezést.

A tanácsnokok jóváhagyták, hogy négy közvállalat illetve kommunális közvállalat 2014. október 1-jével növelje díjszabását. Ezek a Vízművek és Csatornázási KKV, a Köztisztasági és Parkosítási KKV, a Temetkezési KKV valamint a Subotica-trans Utasszállító KV. A családi házakban és a tömbházakban élők számára a vízszolgáltatás, a szennyvízelvezetés és –tisztítás köbméterenként – áfa nélkül – 99 dinárba, áfával együtt pedig 108,90 dinárba kerül, ami a jelenleg érvényes díjszabáshoz képest 13,5 százalékos növekedést jelent.  Jövőre minden fogyasztói kategória számára kiegyenlítik a díjszabást.

A Subotica-trans KV, a Köztisztasági és Parkosítási KKV valamint a Temetkezési KKV díjszabása 5,5 százalékkal drágul. Az autóbuszban vásárolt jegyért az utasok 90 dinárt fizetnek majd, az elővételben vásárolt menetjegy pedig 61,90 dinárba kerül.  A II-IV. kategóriába sorolt hadirokkantak, katonai rokkantak és a békeidőben megrokkantak V-X. kategóriái, a gyermekek 6-tól 10 éves korig és a polgári rokkantak a járműben vásárolt jegyért 45 dinárt fizetnek, elővételben pedig az egy utazásra feljogosító menetjegyért 30,95 dinárt kell fizetni. A családi házakból a hulladék begyűjtése, elszállítása és lerakása áfával együtt négyzetméterenként 4,66 dinárra drágul október 1-től, míg a tömbházakban ezért a szolgáltatásért áfával együtt négyzetméterenként 5,63 dinárt számolnak fel.

Maglai Jenő szabadkai polgármester kijelentette, hogy tovább már nem halogathatta ezeknek a határozatoknak a meghozatalát, tudatában van annak, hogy népszerűtlen lépésekről van szó, de a minimális, 5,5 százalékos drágulás szükségessé vált.

8354_2.jpg

- A múlt év decemberében nem hagytam jóvá a kommunális szolgáltatások drágulását, ugyanezt megtettem az idén tavasszal is, de a közvállalatok és kommunális közvállalatok nem válhatnak a helyzet túszaivá és nem nekik kell őrizniük közösségünkben a szociális nyugalmat. Gondoskodnunk kell tehát arról, hogy ezek a vállalatok is úgy gazdálkodhassanak, hogy legyen bevételük és elegendő pénzük a rendes ügyvitelhez és ahhoz, hogy szolgáltatásokat nyújthassanak a polgároknak – hangsúlyozta Maglai Jenő polgármester.

A Képviselő-testület jóváhagyta a közvállalatok és kommunális közvállalatok 2013. évi pénzügyi jelentéseit valamint a nyereségük elosztásáról szóló döntéseket.  A vállalatok többsége minimális, alig néhány ezer dináros nyereséget valósított meg. Valamivel több, mintegy 4 millió dináros nyereséget valósított meg a Temetkezési KKV, míg a legnagyobb nyereséget a Szabadkai Gázművek KKV érte el.   A 36.671.549,55 dináros nettó nyereség 50 százalékát a Szabadkai Gázművek az alapító, Szabadka Város költségvetésébe fizeti be, 45 százalékát a 2014-re tervezett beruházásokra fordítja, a nettó nyereség 5 százalékát pedig a vállalat tartalékkeretébe utalja.

Három közvállalat illetve kommunális közvállalat valósított meg veszteséget és a Városi Képviselő-testület határozatot hozott ezeknek a veszteségeknek a részleges vagy teljes lefedéséről. A Városrendezési Intézet KV teljes tavalyi vesztesége 8,5 millió dinár, amit az alaptőke terhére illetve az előző időszakban el nem osztott nyereség terhére fednek le. A Köztisztasági és Parkosítási KKV 2013-ban 25 millió dináros nyereséget valósított meg, ám 2012-ben 65 millió dináros vesztesége volt, így csupán a veszteség egy részét fedezi a város. A Stadion KKV tavaly 17 millió dináros hiányt valósított meg, amelynek egy részét az előző időszakban el nem osztott 12 millió dinárból fedik le.

Határozatot hoztak a Subotica-trans KV és a Vízművek és Csatornázási KKV megbízott igazgatójának a kinevezéséről is. A folyamatban levő pályázati eljárás befejezéséig Aleksandar Aleksić és Tóth Godó Valéria tölti be a megbízott igazgatói tisztet.

A Képviselő-testületnek új tanácsnoka is van. A Demokrata Párt tanácsnoki csoportjának eddigi tagja, dr. Nenad Ivanišević elhagyta a pártot és lemondott tanácsnoki megbízatásáról. A Képviselő-testület tegnap hitelesítette Török Zoltán mandátumát, aki a következő volt a Demokrata Párt választási listáján.

A városban három utca nevét módosították. A 473. Új utca dr. Herzog Lívia nevét viseli majd, a 493. Új utcát Benedek Elekről nevezték el, az 560. Új utca pedig Verica Barać nevét vette fel.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>