Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aláírták a szerződést a II. és a VII. gerinccsatorna valamint a központi magisztrális vízvezeték megépítéséről

2014.09.24.

Sánta Csaba, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat (VCS KKV) igazgatóhelyettese és Ljupko Kalaba, az újvidéki Graditelj NS Építőipari Vállalat igazgatója ma a Városháza Média Központjában szerződést írt alá a II. gerinccsatorna, a VII. gerinccsatorna és a központi magisztrális vízvezeték megépítéséről.  A munkálatok értéke 5.124.573,88 euró, a beruházást pedig 23 hónap alatt kell befejezni.

8352_1.jpg

A szerződés aláírásánál jelen volt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, aki ebből az alkalomból elmondta, hogy a beruházásra a Szabadka vízrendszerei fejlesztésének projektuma keretében kerül sor abból a kölcsönből, amelyet a Város vett fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) összesen 11 millió eurós összegben.

- A II. és a VII. gerinccsatorna valamint a központi magisztrális vízvezeték megépítése a tervdokumentáció szerint 6,4 millió euróba került volna. A közbeszerzési eljárás során választottuk ki a legjobb ajánlattevőt, aki 5,1 millió eurós ajánlatot tett. Számomra ez kellemes meglepetés volt, mivel a kivitelezői jogot hazai vállalat kapta, az újvidéki Graditelj NS, amely komoly tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkezik az ilyen munkálatok területén, s nem egy külföldi vállalat kapott megbízást, amely azután alvállalkozókat alkalmaz. Másfél millió eurót spóroltunk meg és ezeket az eszközöket még néhány projektre irányítjuk át, amelyeket ebből a hitelből valósíthatunk meg – mondta Maglai Jenő.

Megállapította, hogy majdnem harminc év után folytatódik a gerinccsatorna-hálózat építése, majd kiemelte, hogy az összesen öt kilométer hosszú gerinccsatornák megépítésével lehetővé válik a csatornahálózatra való csatlakozás azokban a városrészekben is, amelyekben eddig ez nem volt lehetséges.

Maglai Jenő polgármester hangsúlyozta, hogy a kölcsönből megvalósuló beruházás ésszerű és a vízellátás illetve a szennyvízelvezetés fenntartható fejlődését szolgálja, javul a város és a peremvárosi területek hozzáférése ezekhez a közművekhez, ami összességében hozzájárul Szabadka polgárai életminőségének a javításához is.

Végre folytatódik a harminc évvel ezelőtt megkezdett II. gerinccsatorna építése, mondta Sánta Csaba, majd hozzátette, hogy a II. gerinccsatornával kapcsolatos projektum tartalmazza a Szabadkán 115 évvel ezelőtt készült falazott gerinccsatorna részbeni felújítását is.

Végső ideje lecserélni ezt a gerinccsatornát. Ez valamikor kizárólag a csapadékvizek elvezetésére szolgált, az utóbbi évtizedekben azonban már szennyvízelvezetésre is használjuk. A hálózat bővítésével az új felhasználók szennyvizét elvezethetjük a szennyvíztisztítóig, így a szikkasztógödrökkel nem szennyezik tovább a környezetünket – mondta Sánta Csaba.

Szavai szerint a központi magisztrális vízvezeték megépítése révén kisebb nyomás mellett is elegendő vizet tudnak biztosítani a nyári hónapokban, amikor megnövekszik a fogyasztás, a VII. gerinccsatorna pedig lehetővé teszi a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozást azon felhasználók számára, akik a Majsai út mentén, a Vasutas település és a Makkhetes Helyi Közösségek területén élnek.

Hozzátette, hogy a munkálatokat három ütemben végzik, hogy a II. gerinccsatorna építésére és felújítására valamint a magisztrális vízvezetékre a pénzt az EBRD kölcsönéből biztosították, a VII. gerinccsatornát pedig a kölcsön összegére kapott adományokból építik meg.

Ljupko Kalaba elmondta, hogy a Graditelj NS ÉV húszéves tapasztalatokkal rendelkezik a vízi közművek építésében, a munkálatoknál felhasznált anyagok kiváló minőségűek és akár 50 éves stabilitást és működést szavatolnak. A munkálatok megkezdése – amire a szerződés aláírásától számítva 50 napos a határidő – az anyagok beszállítójától függ.

8352_2.jpg

Emlékeztetőül: Szabadka Város Képviselő-testülete 12. rendkívüli ülésén, 2012. április 26-án hozott rendeletet Szabadka Város hosszú távú adósságvállalásáról a kapitális beruházások finanszírozására Szabadka vízrendszerei fejlesztésének projektuma megvalósítása érdekében az EBRD összesen 11 millió eurós kölcsönéből.

A Városházán 2012. május 4-én két szerződést írtak alá: a Szabadka Város és az EÚFB közötti hitelszerződést valamint az EBRD és a VCS KKV közötti projektről szóló szerződést. A hitel összege 11 millió euró, a törlesztési idő 12 év beleértve a 3 éves türelmi időt is. 2019-ig a hitel tőkerészét és kamatait Szabadka Város törleszti, 2020-tól 2024-ig pedig ezt a kötelezettséget átveszi a VCS KKV, amit a Város és a VCS KKV között a szubszidiáris kölcsönről és donációról kötött szerződés tartalmaz a hitelszerződés feltételeivel összhangban.  

A tervben, amely a Szabadka Város vízrendszereinek fejlődése elnevezést kapta, szerepel a II. vízkivételi mű központi része (a vízgyár),  a II. gerinccsatorna, a központi magisztrális vízvezeték, a kelet-nyugati összekötő magisztrális vízvezeték megépítése és új kutak fúrása.

Az EBRD a nyugat-balkáni beruházási keret (WBIF) illetve a nyugat-balkáni közös európai alap révén biztosított donációt a VII. gerinccsatorna megépítésére, a konzulensek alkalmazására és az iszapkezelési tanulmány kidolgozására.


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop