Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Kisebb mennyiségben kibocsátani az ipari szennyvizeket

2014.05.29.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a Palicsi-tó és környéke ökológiai helyzetének a javítására vonatkozó cselekvési programmal összhangban ma a Városháza Kék termében megbeszélést tartott a közcsatorna-hálózat ipari használóival, akik ipari szennyvizeiket a közcsatornába engedik.

8250_1.jpg

Maglai Jenő polgármester ebből az alkalomból elmondta, hogy mivel minden szennyvíz a tisztítást követően a Palicsi-tóba jut, rendkívül fontos, hogy tisztításuk hatásos legyen, összhangban az előírt szabványokkal.

- Véleményem szerint, ha partneri viszonyt építünk ki az ipar képviselői, a helyi önkormányzat és a jogosult cég között, sokat segíthetünk egymásnak, s ez által megőrizhetjük a város ökológiai helyzetét – hangsúlyozta a polgármester.

A városi szennyvíztisztító (VSZT), mechanikai és biológiai eljárásokkal tisztítja a városi szennyvizeket. A berendezés működését egyenletes összetételű kommunális szennyvizekre tervezték, a szennyvizek összetételében bekövetkező minden hirtelen változás, valamint a mérgező anyagok kibocsátása megzavarja a szennyvíztisztítás folyamatát.

Épp ezért a közcsatornák minden használójának, amely a csatornába ipari szennyvizet bocsát ki, törvényes kötelezettsége előkezeléssel a szennyvizek minőségét olyan szintre emelni, amely eleget tesz az előírt határértékeknek. Az eredményes szennyvíztisztítás azonban nagymértékben függ a kibocsátás ütemétől is.

Jogszabályok írják elő a határértékek elérésének a határidejét, amelyet a felhasználóknak tiszteletben kell tartaniuk. Mindaddig azonban, amíg ehhez nem teremtődnek meg a feltételek, a jogosult vállalatnak, a Vízművek és Csatornázási KKV-nak, amely a szennyvíztisztítással foglalkozik, folyamatosan kapcsolatban kell állnia a csatorna-használókkal, hogy ellenőrzött kibocsátással vegyék elejét a szélsőséges helyzeteknek.

- Fontos, hogy az ipar a technológiai szennyvizeket ne lökésszerűen bocsássa ki, mert azzal „csapást mér” a szennyvíztisztítóra, hanem folyamatosan, kisebb töménységben – mondta Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV műszaki igazgatója, aki a jelenlevőkkel ismertette a VSZT működési elvét és azokat a gondokat, amelyeket a technológiai szennyvizek okoznak.

A mai megbeszélésen, amelyen az ipar képviselői is ismertették tapasztalataikat, megállapították, hogy a szennyvizek előtisztításában alkalmazott technológiák megváltoztatása a vállalatok érdeke, mert ezáltal hosszú távon pénzt takarítanak meg, mivel újrahasznosíthatják a vizet és a nyersanyagokat.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop