Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Befejeződtek a munkálatok a Zsinagóga nyugati homlokzatán

2014.08.20.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke és Szabados Róbert, a Zsidó Hitközség elnöke, valamint a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a kivitelezők képviselői ma megtekintették a szabadkai Zsinagógát, amelyen befejeződtek a nyugati homlokzat felújítási munkálatai.

8220_1.jpg 

A nyugati homlokzat felújítására több mint 19 millió dinárt fordítottak, mondta Maglai Jenő polgármester, ugyanakkor pedig köszönetet mondott a Köztársasági Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumnak, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárságnak és a Műemléki Világalapnak, amelyek Szabadka Városához hasonlóan részt vettek a nyugati homlokzat restaurálásának és felújításának a pénzelésében.

- Ez a beruházás befejeződött, de ez nem jelenti, hogy befejeződtek a szabadkai Zsinagóga felújítási és restaurálási munkálatai. Valószínűleg már a jövő héten kiírjuk az új közbeszerzési eljárást a déli homlokzat felújítására, amelynek értéke mintegy 17,5 millió dinár. Remélem, hogy ha nem is az év végéig, de legkésőbb 2015 tavaszára befejeződik a Zsinagóga déli homlokzatának a felújítása is – mondta Maglai Jenő.

Hiszem, hogy ebben támogat bennünket a köztársaság, a tartomány és több alap is, mint például az SOS Zsinagóga, hogy jövőre megkezdődhessen az északi homlokzat felújítása is, mondta  a polgármester, kiemelve, hogy reményei szerint 2015 nyarának végéig teljesen befejeződik a Zsinagóga külső felújítása.

Megjelent a közbeszerzési felhívás a Zsinagóga belseje rendezésének és felújításának tervdokumentációjára.

- Remélem, hogy ez az eljárás rövidesen befejeződik, majd megkezdődik a tervezés szakasza, a tervek elkészültével pedig – valószínűleg az ősz végén – ki kellene írni a Zsinagóga belső berendezésére a közbeszerzési eljárást. Erre a célra valamivel több mint 300.000 euró már rendelkezésre áll, és véleményem szerint a létesítmény  2016 nyaráig reprezentatív állapotba kerül – mondta Maglai Jenő és hangsúlyozta, hogy már megbízta a Városrendezési Intézetet és a Városépítési Igazgatóságot, hogy jövőre lássanak hozzá a Zsinagóga tér rendezéséhez, amire a tervdokumentáció kidolgozását követőenbiztosítják a pénzt a Város 2015. évi költségvetésében.

8220_2.jpg

Szabadka Város és a Zsidó Hitközség együttműködése kitűnő, mondta a polgármester, és bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben szerződéses-megállapodásos formában rendezik a Zsinagóga és a környező terület használatát, mivel a Zsinagóga önkormányzati tulajdonban van, a telek, amelyen épült viszont a Zsidó Hitközség tulajdonát képezi.

Szabados Róbert elmondta, hogy a Zsidó Hitközség több mint három évtizeddel ezelőtt ezt a létesítményt a városnak ajándékozta és hogy azóta tart a Zsinagóga felújítása, ugyanakkor elégedetten szögezte le, hogy végre megkezdődtek a Zsinagóga restaurálási, felújítási munkálatai.

- Szeretnénk, ha ez az energia, amellyel a keleti és a nyugati homlokzatot megújították, kitartana a továbbiakban is, és hogy a közeljövőben megkezdődhet a déli és az északi homlokzat felújítása. A magyar Kormány elnöke megígérte, hogy a Zsinagóga belsejének a rendezésére 300.000 eurót biztosítanak, és én remélem, hogy ezzel a pénzzel véget ér a létesítmény régóta várt felújítása, megújulása - emelte ki Szabados Róbert, majd hozzátette: a Zsidó Hitközség szeretné, ha a Zsinagóga a kiállítói-turisztikai jellege mellett megőrizné alapvető vallási rendeltetését is.

Maglai Jenő polgármester arra a kérdésre válaszolva, hogy mikorra várható a Vergődő Madár emlékmű elkészítése miután kiírták a közbeszerzési eljárást, elmondta, hogy reményei szerint a Vergődő Madár emlékművet legkésőbb 2014 októberéig felállítják, hogy eltávolítják a régit és elkészítik az új talapzatot. A telket, amelyen az emlékmű áll, bekerítik, kivilágítják és videó-felügyelettel látják el.

8220_4.jpg

A zsinagóga nyugati homlokzatának munkálatai, ütemenként:

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop