Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a Dužijanca napját

2014.08.15.

A Városháza dísztermében ma este a Bunyevác Nemzeti Tanács ideiglenes irányító szervének szervezésében (BNT) díszülést tartottak a Dužijanca napja alkalmából. Augusztus 15-e s bunyevác nemzeti kisebbség négy hivatalos ünnepének egyike. A Bože pravde himnusz és a bunyevác Podvikuje bunjevačka vila dal elhangzása után a legszebb idei aratópár, Slaven Pančić és MIljana Đukić, a szabadkai Bratstvo VME tagjai átnyújtották az új búzából készült kenyeret és a búzaszalmából font koszorút Suzana Kujundžić Ostojićnak, a BNT ideiglenes irányító szerve elnökének.

8217_1.jpg   

Szabadka Város nevében az egybegyűlteket Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke köszöntötte. Véget ért az aratás, a búza betakarítva, lesz belőle elegendő és senki sem fog liszthiányban szenvedni, mondta, majd hozzátette, hogy mindannyian hálásak vagyunk Istennek és a szorgos, becsületes aratóknak az igyekezetükért és elvégzett munkájukért.

- A Dužijanca, remélem, mindig is a boldogság, egység és szeretet szimbóluma marad.Becsüljük és tiszteljük a bunyevác nemzeti közösséget, amely ad magára, őrzi és ápolja a hagyományait, kultúráját és nem veszíti el identitását. Az önkormányzatban mindenkinek kötelezettsége segíteni ebben Önöket, és hogy mindannyian együtt mutassunk példát másoknak – emelte ki Ilija Maravić.

Stanislava Pak Stanković, Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök tanácsadója elmondta, hogy a bunyevácok az odaadás, a szorgalom, a tolerancia példaképei, amit szerb testvéreik méltányolnak is, hiszen a bunyevácok támogatása nélkül Szerbia határai nem hasonlítanának a maiakra.

- Önök igazságszerető nép, amely nem kért sokat:hogy szabadon dolgozhassanak és hogy munkájukból megéljenek. Sok nép kísérelte meg járomba hajtani önöket és kihasználni a jóságukat. De becsapta őket az önök nyugalma. Amilyen jó és szorgos alkotók, olyan jó katonák és bölcs politikusok voltak. Nem akarták a másét, de nem hagyták a sajátjukat. Saját, a szerbekével összefonódó történelműket féltve őrizték, úgy, ahogyan másságukat és autentikusságukat – hangsúlyozta Stanislava Pak Stanković.

Nikolić elnök úr támogatja a bunyevác hagyományok és kultúra ápolását, s ilyen értelemben magára vállalta, hogy az általános iskolai tanulók számára biztosítsa a bunyevác nyelvű tankönyveket – mondta.Ez a jövő generációi számára is lehetővé teszi, hogy az elődeik által ápolt értékeket továbbvigyék és adják át az eljövő generációknak.

8217_3.jpg

A Dužijanca régi szokásunk, amelynek a gyökerei a messze múltba nyúlnak vissza, századok óta kísér bennünket – emlékeztetett SuzanaKujundžićOstojić, majd hozzátette, hogy a bunyevácok ezt a szokást választották nemzeti ünnepükké, amelyet Nagyboldogasszony, a nagy katolikus szent napján tartanak. Az idei Dužijanca meghozta a bunyevác tankönyveket is, amelyeken hét évig dolgoztak, s amelyekre évtizedek óta várunk.

- Ezeken a lapokon a szeretet magjait hintették el a mi, a bunyevác kultúránk, nyelvünk, történelmünk iránt, mindaz iránt, amitől mi bunyevácok vagyunk. Remélem, hogy abból a tudásból, amelyet a tanulók szívnak magukba, új szálak teremtődnek, s a remény, hogy népünk folytatja e szokás megünneplését, bizonyos változásokkal, de azonos szeretettel és büszkeséggel – szólt Suzana Kujundžić Ostojić üzenete.

A díszülésen jelen volt Tomislav Veljković, Szabadka alpolgármestere, Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, Juhász Attila, a tartományi művelődésügyi titkár helyettese, Slobodan Vojinović, a szabadkai Körzeti Gazdasági kamara elnöke, a bunyevác nemzeti tanács első és második összetételének a tagjai, a magyarországi bunyevácok, a bunyevác intézmények, a politikai pártok és a sajtó képviselői.

Az ünnepi program 19 órakor kezdődött a Bunyevác Matica épülete előtt, ahonnan a bunyevác művelődési egyesület tagjai díszmenetben vonultak a Szabadság térre, majd eljárták a nagy körtáncot. Ezután Blaško Rajić emlékművéhez vonultak, ahol a legszebb aratópár, Slaven Pančić és Miljana Đukić elhelyezték a kegyelet virágait.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop