Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Kezdeményezik a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosítását

2014.08.13.

A Szabadegyetem amfiteátrumában megbeszélést tartottak a mezőgazdasági termelők és a kis mezőgazdasági gazdaságok kötelező nyugdíj-, rokkant- és egészségbiztosítási járuléka alapján (a kamatokkal együtt) esedékessé vált tartozások témájára, illetve a hatályos jogszabályok módosítására vonatkozó kezdeményezésről.

8216_1.jpg

A Mezőgazdasági Minisztérium ismeri a problémát, amelyet a tartozások és a tartozások utáni kamatok okoznak. Ezek egyes esetekben meghaladják a mezőgazdasági termelő által megvalósított bruttó jövedelem összegét – mondta Juhász Attila, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, aki elmondta, hogy azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akiknek 0,5 ha mezőgazdasági földterület van a birtokukban, a nyugdíj- és rokkantbiztosítási illetve az egészségbiztosítási alap iránti kötelezettségük évi 90-100.000 dinár között mozog.

Mint mondta, a mezőgazdasági minisztérium javasolni fogja Szerbia Kormányának, hogy hozzon létre munkacsoportot, amely megfelelő megoldást dolgozna ki a mezőgazdasági termelők nyugdíj-, rokkant- és egészségbiztosítása alapján keletkezett tartozások problémájára.

A járulékok kérdése összetett, hiszen négy minisztérium (pénzügy, egészségügy, munkaügy és mezőgazdaság) hatásköre fonódik össze, azzal, hogy a megoldáskeresésben kulcsfontosságú faktor a Pénzügyi Minisztérium – mondta Juhász Attila, majd hozzátette, hogy a megoldást a kötelező szociálisbiztosítási járulékokról szóló törvény módosítása jelenti.

- Javasoltuk: a mezőgazdasági termelőknek tegyék lehetővé, hogy a tartozás alapösszegét több részletben törlesszék, hogy dolgozzák ki a megfizettetés ütemtervét, a kamatokat pedig – amelyek nem ritkán meghaladják a tartozás alapösszegét – írják le. A kötelező szociálisbiztosítási járulékokról szóló törvény módosításától és kiegészítésétől várható, hogy a szerb állam az általuk megművelt földterület, vagy pedig a termeléssel kapcsolatos folyószámlájukon megvalósított forgalom arányában terhelje meg a mezőgazdasági termelőket.

8216_2.jpg 

Maglai Jenő polgármester kiemelte, hogy a kérdésben a helyi önkormányzatnak semmilyen jogköre sincs, de tudatában van a probléma súlyosságának. Kiemelte, hogy Szabadka Városa kész segítséget nyújtani, és reméli, hogy az állam is hasonló megértést tanúsít majd.

- Szerintem nagy előrelépést jelentene, ha az állam megkezdené a kötelező szociálisbiztosítási járulékokról szóló törvény módosítási és kiegészítési eljárását olyan irányban, hogy töröljék az alapösszeg után elszámolt kötelezettségeket. Méltányos határidőket kellene hagyni az alapösszeg törlesztésére, valamint, hogy a mezőgazdasági termelők adó- és járulékfizetési kötelezettségei arányosak legyenek az általuk megművelt területtel – hangsúlyozta Maglai Jenő.

Bejelentette, hogy az önkormányzat két jogászt biztosít, akik a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapban és az Adóigazgatóságon rövid képzésen vesznek részt, majd a keletkezett tartozásokkal kapcsolatban segítséget nyújtanak a mezőgazdasági termelőknek a Városházán erre a célra megnyitott irodában.

- Szerintem ez nagy segítséget fog jelenteni, annál is inkább, mivel a problémával nagyon sok idős szabadkai polgár is szemben találta magát, olyanok, akik bizonyára nem képesek megküzdeni az adminisztrációval és az ilyen ügyek megoldásához szükséges papírmunka elvégzésére – mondta Maglai Jenő.

A mai megbeszélésen a mezőgazdasági termelők javasolták, hogy a probléma megoldásáig szüneteltessék a behajtást, hogy a járulékokat a megművelt terület alapján fizessék a termelők, hogy írják le a nyugdíj- és rokkantbiztosítás alapján keletkezett tartozásokat arra az időszakra, amelyre nem fizették be őket azon termelők esetében, akik nem kívánják, hogy ez az időszak beszámítódjon szolgálati idejükbe, továbbá hogy a jövőben önkéntes legyen ez a biztosítás.

Az állami és az önkormányzati szervek képviselői mellett az ülésen részt vettek a szabadkai Polgári Jogvédő Iroda és a szabadkai Önálló Szakszervezetek képviselői is. A Szabadegyetemen megtartott összejövetelről a megfelelő állami szervekhez eljuttatják a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosítására vonatkozó kezdeményezést.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop