Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A lehetőségekkel és ne a szükségletekkel összhangban tervezzünk

2014.08.12.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke, Tomislav Veljković alpolgármester és Kern Sólya Mária, a polgármester kommunális tevékenységekért és környezetvédelemért felelős tanácsosa ellátogattak a Vízművek és Csatornázási KKV (VéCS KKV) és a városi szennyvíztisztító berendezéshez (VSZB).

8213_1.jpg

A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat a helyi önkormányzat egyik stratégiai vállalata – mondta az újságíróknak Maglai Jenő polgármester a Vízművek és Csatornázási KKV vezetőivel folytatott megbeszélést és a Vízművek körletében található szennyvízminőség-vizsgáló laboratórium megtekintését követően.  

- Szabadka város területén a vízvezeték-hálózat teljes hossza több mint 530 kilométer, a lefektetett csatornahálózaté pedig mintegy 270 kilométer.  A Vízművek és Csatornázási KKV vagyonának értéke, amely – mivel Szabadka Város az alapító, ezért bizonyos értelemben a városé is – több mint 30 millió eurót tesz ki – hangsúlyozta Maglai Jenő.

Középtávú fejlesztési stratégia kell

A helyi önkormányzatra és a vízművekre a jövőben komoly kihívások várnak, mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban többet kellene tenni a vízvezeték- és a csatornahálózat bővítése és a jó minőségű kezelt víz biztosítása érdekében, mégpedig egy vízgyár megépítésével a II. vízkivételi mű területén.

- A jövő nagy kihívása az is, hogyan összehangolni a város és a vízművek anyagi lehetőségeit a polgárok szükségleteivel. Véleményem szerint a vízvezeték- és csatornahálózat fejlesztésére ki kell dolgozni egy komoly középtávú stratégiát, mivel egyértelmű, hogy a kétezres évek elején kidolgozott tervek nem valósulhatnak meg. Tervezni a lehetőségekkel összhangban kell, nem pedig a szükségletek alapján – hangsúlyozta Maglai Jenő, majd hozzátette, hogy ez a helyi önkormányzat és a vízművek vezetői számára komoly feladatot jelent az elkövetkező néhány évtizedben.

A polgármester leszögezte, hogy a Vízművek és Csatornázási KKV-nek is vannak gondjai, hiszen még mindig nem kezdődtek meg a munkálatok az egyes vízvezeték-építési projektek megvalósításán, késnek a közbeszerzési eljárások is, ezért még az idén el kell érni, hogy a városi szennyvíztisztító berendezés még idén megkapja a használatbavételi engedélyt.   

Tóth Godó Valéria, a Vízművek és Csatornázási KKV megbízott igazgatója elmondta, hogy osztja a polgármester véleményét arról, hogy a vízvezeték- és csatornahálózat fejlesztésére reális középtávú terveket kellene kidolgozni, mert a vízművek lehetőségei a jelenlegi gazdasági környezetben szűkösebbek, mint amilyenre ebben a vállalatban hosszú távon számítottak.   

Elmondta, hogy az ivóvíz minőségét naponta figyelemmel kísérik a VéCS KKV laboratóriumában és ellenőrzik a Közegészségügyi Intézetben.  

- A zombori kellemetlenségek miatt úgy vélem, hogy vállalatunk esetében is szükségesek az óvintézkedések – mondta Tóth Godó Valéria.

Szavai szerint beszélgettek arról is, hogy Szabadka Város milyen mértékben nyújthat segítséget a VéCS KKV terveinek a megvalósításához, a másodlagos vezetékek kiépítéséhez a helyi közösségekben. Erre a célra még mintegy 11 millió euró hiányzik, a másodlagos vezetékhálózat megépítésére pedig az eszközöket az elkövetkező öt alatt kell megtervezni.

Rövidesen használatbavételi engedély a szennyvíztisztítóra

A II. és a VII. gerinccsatorna megépítésére a közbeszerzési eljárásnak vége, a szerződések aláírására várhatóan szeptemberben kerül sor és a megbízott igazgató szavai szerint a munkálatok október 1-jén kezdődhetnek el.  

Kiemelte, hogy a mai megbeszélések során azt kérte, hogy a város a költségvetésből vállalja át a szennyvíztisztítóval kapcsolatos hitel egy részének a törlesztését, ami jelenleg a vízműveket terheli.  

- Éves szinten mintegy 100 millió dinárról van szó. Sokat jelentene nekünk, ha a kölcsön felét a város finanszírozná, akkor maradna pénzünk a megelőző karbantartásra is – hangsúlyozta Tóth Godó Valéria.

Bejelentette, hogy 2014 végéig befejeződnek az előkészületek a II: vízkivételi mű vízgyárával kapcsolatos közbeszerzési eljárásra.

- Számunkra nagyon fontos az új vízgyár, mert Palics és a környező települések az eddiginél biztonságosabb kezelt vizet fogyaszthatnak majd. A vízfeldolgozás kapacitásának a növelésével biztonságosabbá válik a fogyasztók vízellátása is – hangsúlyozta Tóth Godó Valéria.

A központi városi szennyvíztisztító berendezés megtekintését követően Sugár György, a VéCS KKV műszaki igazgatója elmondta, hogy a berendezés igen magas követelményeknek megfelelően működik, a jelenleg használatos egyik legkorszerűbb technológiával.  

Őszre szeretnénk megkapni a használatbavételi engedélyt, ezt pedig úgy kaphatjuk meg, hogy az újvidéki Műszaki Tudományok Kara (MTK) kidolgozta a betonszerkezetek szanálási tervét, mondta Sugár György, kiemelve, hogy eddig ez okozta a problémát, ugyanis a használatbavételi engedélyt kibocsátó bizottság megállapította, hogy kielégítő a betonszerkezetek minősége, de megkérdőjelezte a létesítmények tartósságát.  

- A MTK ezért dolgozta ki a projektet, amely négy ütemből áll. Jelenleg az utolsó, negyedik ütem munkálatai folynak. Reméljük, hogy egy hónapon belül be is fejeződnek. Még be kell fejezni a biológiai medence második vonalát, annak elkészülte után pedig benyújtjuk a használatbavételi engedély kibocsátására vonatkozó kérelmünket – mondta Sugár György műszaki igazgató.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop