Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az idei Aratóünnepség, a Dužijanca központi ünnepségét

2014.08.10.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2014. évi Aratóünnepség, a Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 104. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az idei bandagazda és marokszedője, a sándori Petar Skenderović és a kisboszniai Kristina Ivković adta át Szabadka polgármesterének, Maglai Jenőnek az új szalmából font koszorút és az új lisztből sült kenyeret.

8209_1.jpg

Miután átvette a kenyeret, a polgármester azt felmutatta a négy égtáj felé, majd azt mondta, hogy az új kenyér átvételével a szebb holnapba vetett hittel és reménnyel küldünk jelképes üzenetet arról, hogy közösségünk szorgos munkával megteremtette a továbbhaladás és a biztos megmaradás alapjait.

- A bennünket sújtó gondok ellenére szorgos mezőgazdasági termelőink elegendő búzát termeltek ahhoz, hogy közösségünknek az elkövetkező egy évre – a következő aratásig – legyen elegendő élelme – hangsúlyozta Maglai Jenő.

Újból hálád adunk Istennek, hogy étellel ajándékozott meg bennünket – mondta Maglai Jenő, majd hozzátette, hogy az új búzából sült kenyér a szorgos gazdakezek jelképe, annak bizonysága, hogy a gyötrelmes munka mindig meghozza gyümölcsét. Hangsúlyozta: csak az alázatos egyén és az önmagában bízó és Istenben hívő közösség haladhat előre és lehet sikeres.

- Az előző időszak megpróbáltatásai meg kell, hogy erősítsenek bennünket, különösen pedig a rendezvény szervezőit, hogy új erőt és hitet adjanak ahhoz, hogy helyesek a törekvéseink, hogy a közös igyekezet és munka erősíti közösségünket, további eredményeket hoz és feltételeket teremt a további előrehaladáshoz – mondta Maglai Jenő.

A program hagyományosan áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget. A hálaadó misét – az Aratóünnepség lelkisége szempontjából legfontosabb eseményt – az Avilai Szent Teréz székesegyházban Mate Uzinić dubrovniki püspök mutatta be, majd q résztvevők díszmenetben vonultak végig a városon, majd átadták a polgármesternek az új kenyeret.

Az ünnepségen számos vendég volt jelent a köztársasági és a tartományi szervekből, a szabadkai önkormányzatból, Magyarországról, Horvátországból, továbbá számos szervezet, egyesület és egyház képviseltette magát.

A 2014. évi Aratóünnepség 18 órakor folytatódott, amikor a legszebb aratópár a vendégek és rangos tisztségviselők kíséretében meglátogatták Blaško Rajić sírját a szabadkai Kéri temetőben.

A Dužijanca 2014. központi rendezvénye a Szabadság téren 20 órától a hagyományos népünnepéllyel ért véget.  

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop