Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Módosul az építési engedély kibocsátásának rendje

2014.07.29.

Készül az építkezési telkek rendezésével és használatával valamint a létesítmények építésével kapcsolatos törvény. A köztársasági Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium ma Szabadkán megnyitotta a tervezésről és építésről szóló törvény módosításával és kibővítésével kapcsolatos törvénytervezet nyilvános vitáját. A jogszabály módosítása lehetővé teszi, hogy az építési engedélyeket egy hónapnál rövidebb időn belül kaphassák meg az érdekeltek.A törvénytervezetet egy, a miniszteri határozattal megalakított munkacsoport dolgozta ki, a nyilvános vitát pedig 2014. július 29-e és augusztus 20-ig bonyolítják le. A Városháza Dísztermében megtartott első nyilvános vitán Szabadka, Zombor, Magyarkanizsa, Zenta és Hódság állami szerveinek, közszolgálatainak, gazdasági szervezeteinek és szakmai közvéleményének a képviselői vettek részt.

8188_1.jpg

A nyilvános vita résztvevőit Maglai Jenő szabadkai polgármester köszöntötte és kívánt nekik eredményes munkát.Többek között kiemelte, hogy a tervezésről és építésről szóló törvény módosítása és kiegészítése lehetővé teszi, hogy az építési engedélyek kiadási rendje gyorsabb és hatékonyabb legyen, továbbá, hogy hozzájárul a kedvezőbb befektetési környezet kialakításához.

Kern Imre, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a javasolt törvénytervezet célja egyszerűsíteni és felgyorsítani az engedélyek kibocsátását, hogy tiszteletben tartsák az átláthatóság elvét, hogy csökkentsék a beruházóknak az építkezést megelőző költségeit, továbbá hogy összehangolják a jogszabályt az Európai Unió rendelkezéseivel.A végső cél a beruházások ösztönzése és a hazai illetve külföldi befektetők megnyerése.

AleksandraDamnjanović, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára és a munkacsoport elnöke elmondta, hogy a Köztársasági Földmérő Intézet adatai szerint Szerbiában 1.300.000 engedély nélkül épített létesítmény található, az építési engedélyre pedig átlagosan 293 napot kell várni. Ezek a tények tették szükségessé a rendszerbeli változásokat az építésügy területén.

- A tervezésről és építésről szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvénynek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy Szerbia nagyobb ugrást tegyen a Világbank Doing Business ranglistáján az építési engedélyek kiadása terén, mivel a globális versenyképesség szempontjából Szerbia a 182. helyen található. Egy ilyen előrelépés jelzésértékű lenne a hazai és a külföldi befektetők számára.Az Építésügyi Minisztérium kulcsszerepe a befektetői klíma megteremtése, illetve olyan feltételek és jogszabályok kialakítása, amelyek lehetővé teszik az objektumok jogszerű építését - hangsúlyozta AleksandraDamnjanović.

A törvény egyik legfontosabb újdonsága, hogy az építkezéshez szükséges dokumentáció beszerzése egységes eljárás keretében történik, egy helyen, a lokációs feltételek meghatározásától a használatbavételi engedély kibocsátásáig.A beruházó csupán azokat a dokumentumokat csatolja, amelyeket az illetékes szerv hivatalból nem tud beszerezni.

Köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is kijelölik azt a szervet illetve szolgálatot, amely lebonyolítja az egységesített eljárást a lokációs feltételek, az építési engedély, a munkálatok bejelentése és a használatbavételi engedély kibocsátására.

A javasolt módosításokkal megszűnik a lokációs engedély és bevezetik a lokációs feltételeket, míg az építési telek rendezési térítménye a hozzájárulás az építési telek rendezéséhez megnevezést kapja.

A lokációs feltételeket a kérelem benyújtásától számított 23 napon belül, az építési engedélyt 3 napon belül, a munkálatok bejelentéséről szóló bizonylatot azonnal, a használatbavételi engedélyt pedig három napon belül adják ki.

A nyilvános vita egy része építő jellegű felszólalásokból állt, amelyek a javasolt törvényszakaszok szabatosabb megfogalmazását célozták.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop