Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Palicson megnyílt az Európai Filmek Fesztiválja

2014.07.19.

Ma este Palicson a Szabadtéri Színpadon ünnepélyesen megnyitották az Európai Filmek 21. Fesztiválját. Az európai filmgyártáshoz való kimagasló hozzájárulásáért Mira Banjac neves szerb színésznő átvette a Lifka Sándor-díjat, majd pedig bemutatták Mundruczó Kornél magyar rendező Fehér isten című filmjét. Mira Banjac, mielőtt hivatalosan is megnyitotta a Fesztivált, mély főhajtással tisztelgett Claude Lelouch francia rendező előtt, aki – a szervezőkhöz írt levelében – sajnálatát fejezte ki, hogy egy veszélytelen műtéti beavatkozás következtében nem tudott Palicsra jönni, hogy átvegye az európai filmgyártáshoz való hozzájárulásáért odaítélt Lifka Sándor-díjat.

8171_1.jpg

- Egy-egy díj értékét az határozza meg, aki adja. Ez a fesztivál biztosan az, amely számomra nagy és jelentős elismerést adományozott. A díjra úgy tekintek, mint bizonyos nagy ambícióim végére. Ilyenek már nincsenek. Most már csak marad az elégedettség, az önökkel való találkozások és e díj méltóságának a megőrzése – emelte ki Mira Banjac.

A Fesztivál igazgatója, Radoslav Zelenović a díj átadásakor szakmai és személyes örömét fejezte ki, amiért a díjat Mira Banjacnak ítélték oda, mivel olyan színésznőről van szó, aki már régen elfoglalta méltó helyét számos film- és televíziós archívumban, és egy olyan színésznőről, aki kivívta a helyét a nézők szívében is.

Elmondta, hogy 1964 óta, amikor először alakította egy tv-műsor főszerepét, Mira Banjac kiérdemelte a színművészet, a televíziózás és a filmművészet minden jelentősebb elismerését.

A díj átadása előtt Szabadka Város, a fesztivál alapítója nevében Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke köszöntötte a jelenlevőket. A vendégeknek kellemes palicsi és szerbiai tartózkodást kívánt abban a reményben, hogy látogatásukról kellemes emlékeik maradnak.

- Köszönet az Európai Filmek Palicsi Fesztiválja szervezőinek, akik megvalósíthatóvá teszik ezt a hatalmas vállalkozást, amely fontos az európai filmesek körében. Szabadka Városa a jövőben is támogatja a Fesztivált, reméljük nagyobb és konkrétabb mértékben, mivel Szabadka és Szerbia legértékesebb nemzetközi kulturális rendezvényéről van szó.

Összekapcsolva a 19. század végi és 20. század eleji iparosodást és szecessziót, Radoslav Petković, tartományi művelődésügyi titkárhelyettes úgy vélte, hogy Lifka Sándor nem véletlenül telepedett le ebben a városban.

- Azok közé tartozom, akik hisznek az idő és a hely szellemében. Ezért is gondolom úgy, hogy az idők és a hely szellemének köszönhetően jött létre ez a fesztivál – mondta Radoslav Petković.

A megnyitóünnepségen a közönségnek bemutatták a Párhuzamok és ütközések elnevezésű program zsűrijét. Bemutatták azt a zsűrit is, amely a versenyprogram Arany Torony- (a Legjobb filmért) és a Palicsi Torony-díjat ítéli oda a legjobb rendezésért. A zsűri elnöke az a Pierre-Henri Deleau, aki a Cannes-i Filmfesztiválon megalapította a híres „A rendezők 15 napja” programot,  Karin Hoffinger, a Berlini Filmfesztivál programigazgatója,  Hajdú Szabolcs magyarországi rendező, Hristina Popović színésznő és Dalibor Matanić, horvát rendező és forgatókönyvíró.

Az Európai Filmek 21. Palicsi Fesztiválján, amelyet az „Európa tágra nyílt szemei” mottó jegyében rendeznek meg, július 25-ig Palicson és Szabadkán több helyszínen hat válogatás keretében összesen 64 filmet mutatnak be.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop