Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Fogadás a Szentszék képviselői számára

2014.06.28.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke ma a Városháza Zöld termében fogadta Dominique Mamberti érseket, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárát, Orlando Antonini érseket, szerbiai apostoli nunciust, Német László nagybecskereki püspököt, Pénzes János szabadkai püspököt, Henrik Jagodzińskit, a Szentszék Államtitkárságának hivatalnokát, Janusz Błachowiakot, a belgrádi Apostoli Nunciatúra titkárát és Mirko Štefkovićot, a Szabadkai Püspökség titkárát.

8131_1.jpg

Maglai Jenő polgármester köszöntötte a vendégeket, majd kiemelte, hogy a Katolikus Egyház magas rangú küldöttségének látogatása elismerés a szabadkai önkormányzat számára. Ezt követően rövid ismertetőt adott a városról, ismertette a legidőszerűbb gondokat és tájékoztatta a vendégeket azokról a lépésekről, amelyekre szükség lesz az elkövetkező időszakban Szabadka gazdasági felemelkedése érdekében.

Hangsúlyozta, hogy Szabadka egy olyan város, amelyben összhangban élnek a különböző vallású emberek, amelyben több egyház és vallási közösség tevékenykedik, a legtöbb hívővel pedig a Katolikus Egyház és a Szerb Pravoszláv Egyház rendelkezik.

- A helyi önkormányzat jól együttműködik a városunkban működő egyházakkal és vallási közösségekkel. Lehetőségeinkhez mérten támogatjuk őket és igyekszünk fejleszteni ezt a támogatást – mondta Maglai Jenő.

Ilija Maravić elmondta, hogy Szabadka soknemzetiségű város, a lakosságot több mint 20 különböző nemzeti közösség alkotja. A legnagyobb számban magyarok, szerbek, horvátok és bunyevácok élnek itt. Szabadka az országhatárokon túl is ismert arról, hogy ápolja és tiszteli a különbözőségeket- hangsúlyozta Maravić, majd hozzátette, hogy jó lenne, ha ebben az országok is követnének bennünket.

Dominique Mamberti köszönetet mondott a fogadtatásért és hogy a szabadkai önkormányzat gondoskodik a Katolikus Egyházról is. Elmondta, hogy szabadkai látogatásának célja az itteni katolikus közösség meglátogatása. Először jár országunkban és látogatása azt az érdeklődést tükrözi, amelyet a Szentszék tanúsít Szerbia iránt.

- Az az érdeklődés abban is megnyilvánul, hogy a keresztény katolikusok miként járulhatnak hozzá az élet különböző területein a Szerb Köztársaság fejlődéséhez. Számos terület adódik, amelyekben a Katolikus Egyház együttműködhet országuk állami szerveivel a közös, általános jólét érdekében. A Szentszék nevében önöknek is azt kívánom, sikerüljön megvalósítaniuk az új munkahelyek megnyitásával, Szabadka Város gazdasági felemelkedésével kapcsolatos szándékaikat, terveiket – hangsúlyozta Mamberti érsek.

A beszélgetés során megállapították, hogy mivel Szabadka városában van a legtömegesebb szerbiai katolikus püspökség székhelye, a Szentszék és a Szerb Köztársaság között az oktatásban való együttműködésről aláírt Szerződés, amelyet a szerb és a szentszéki diplomácia vezetői, Ivica Dačić és Dominique Mamberti tegnap írt alá Belgrádban, épp városunkban alkalmazható.

Az elképzelés az, hogy amint alkalmazzák a Szerződést és az állam elismeri a papok és hívők külföldön szerzett felsőfokú végzettségéről szóló okleveleket, a Teológiai-Katekétikai Intézetet főiskolai szintre emelnék, vagy pedig – ami sokkal bizonyosabb – a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral együttműködve külön szakot nyitnának, amelyen a katolikus hitoktatók egyetemi végzettséget szerezhetnének.

Erre azért lenne szükség, hogy a katolikus hitoktatók számára megfelelő egyetemi képzést biztosítsanak, és hogy a Szabadkai Püspökség illetve a Szerbiai Katolikus Egyház bekapcsolódhasson a város és az ország akadémiai életébe.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop