Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Befejeződtek a Bajmok és Bácsalmás közötti útszakasz felújítási munkálatai

2014.06.12.

Másfél hónap alatt újították fel a Bajmok és a bácsalmási határátkelő között húzódó útszakaszt, amelyet csütörtökön Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere, Ilija Maravić, a képviselő-testület elnöke és Duško Dražić, a Vojput Részvénytársaság vezérigazgatója is megtekintett. A beruházás a Rehabilitation of cross-border connecting road between Bacsalmas – Bajmok, azaz a Bácsalmás – Bajmok közötti összekötő út felújítása elnevezésű IPA projekt keretében valósulhatott meg.

8081_1.jpg

A már használatban lévő felújított útszakasz megtekintésekor Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere megelégedettségének adott hangot, ugyanis a munkálatokat a megszabott határidő előtt befejeződtek.

- Másfél hónappal ezelőtt jártunk itt és ígéretet tettünk, hogy felújíttatjuk a bácsalmási határátkelőhöz vezető utat. Akkor sokan úgy vélekedtek, hogy a polgármester csupán azért jött Bajmokra, hogy fényképezkedjen és csak egy újabb ígéretet tegyen, és biztosak voltak abban, hogy az előző időszakhoz hasonlóan most sem történik majd semmi – mondta Maglai Jenő, majd hangsúlyozta: „Egy több mint 90 millió dináros projekt valósult meg és láthatják a polgárok, hogy az egész útszakasz ki van építve és fel van újítva.“

Bajmokon az utóbbi 10 év alatt összesen nem valósultak meg ekkora értékben beruházások – tette hozzá a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy ez a befektetés volt az első lépése annak, hogy a közeljövőben megnyílhasson az új, éjjel-nappal nyitva tartó nemzetközi határátkelő, amely a következő években egy gazdasági fellendülés alapja lehet, nem csupán Bajmokra, hanem a környező településekre, sőt az egész régióra nézve is.

Maglai Jenő szerint az ehhez hasonló beruházások megvalósulása annak is köszönhető, hogy a jelenlegi városvezetés hatékony munkát végez és teljesíti ígéreteit, ez a beruházás pedig ékes példája ennek. A polgármester ugyanakkor reméli, hogy a köztársasági illetékesek hamarosan kiépíttetik az új bajmoki határátkelőt, mivel már megvan a szükséges építési engedély, így az a következő év derekáig felépülhetne.

Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke kiemelte, hogy a felújított útszakaszt, valamint a Bajmok és a Bácsalmás közötti határátkelőt igénybe véve sok időt takaríthatnak meg majd az utazók, hiszen Belgrád és Bécs között ez lenne a legrövidebb útszakasz. Mindazok, akik Szerbiából szeretnének külföldre, illetve az Európai Unió nyugati országaiba utazni és úgy döntenek, hogy ezt Bajmokon keresztül teszik meg, mintegy 100 kilométert is rövidíthetnek majd. Az elnök hozzátette: ahhoz, hogy ez akadálymentesen működhessen szükséges az új nemzetközi határátkelő kiépülése, amely majd napi 24 órán át fogadja az utazókat.

Duško Dražić, a Vojput Részvénytársaság vezérigazgatója elmondta, hogy a 6 kilométeres út rendbetétele mintegy 10 ezer tonna aszfalt felhasználását igényelte, amelyet két rétegben vittek fel az útfelületre, 6 méter szélességben.

A bajmoki helyi közösség a határátkelőhöz vezető út felújításával nem csupán egy infrastrukturális beruházást kapott, hanem egy kiváló fejlődési lehetőséget is - mondta el Balázs György. Bajmok Helyi Közösség Tanácsának alelnöke hozzátette, hogy ez a beruházás nagyon fontos a település számára, mivel fellendítheti a falu gazdaságát. Bajmok és Bácsalmás testvértelepülések, másrészt pedig itt van a közelben Pacsér, Bácskossuthfalva és Topolya is, így amennyiben megnyílik a napi 24 órás munkaidővel dolgozó nemzetközi határátkelőhely, akkor az jó hatással lehet a falu gazdasági életére. Ez alapján a falu további beruházásokra számíthat, ami az előző években egyáltalán nem voltjellemző a településre. Sajnos az előző városvezetés teljesen elhanyagolta Bajmokot. 10 évet kellett várni, hogy végre történjen valami előrelépés a falu életében – tette hozzá a falu tanácsának alelnöke.

A polgármester és a képviselő testület elnöke bajmoki utazásuk során a helyi sportközpontba is ellátogattak, ahol folyamatban vannak a felújítási munkálatok. A kézilabdapályát már rendbe hozták, amit a magánosítást követően tönkretettek, ugyanis nehéz munkagépek parkoltak a területen, így az egész pálya felülete megrepedezett és használhatatlanná vált. Maglai Jenő elmondta, hogy a bajmoki Sportközpont felújítására 3 millió dinárt irányzott elő az önkormányzat.

Ilija Maravić pedig megelégedettségének adott hangot, miszerint ezek a pályák ismét a sport és az ifjúság hasznára lesznek, valamint hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni, hogy magánszemélyek a nem rendeltetésszerű használattal tönkretegyék azt.

Blau Péter, a Városépítési Igazgatóság megbízott igazgatója a helyszínen nyilatkozva elmondta, hogy a sportközpont felújítására szánt 3 millió dinárból rendbe teszik a kosárlabdapályát, új palánkokat helyeznek fel, megvilágítják a pályákat és a kerítés kiépítéséről is gondoskodnak.

A felújítás alatt lévő sportpályák nem csupán sport, hanem különböző művelődési események helyszínéül is szolgál majd – tették hozzá a bajmoki házigazdák.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop