Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Maglai Jenő polgármester jelentése a féléves munkáról

2014.06.06.

- Az elmúlt időszakban azon munkálkodtunk, hogy jelentős megtakarításokat érjünk el, illetve hogy a városi szolgálatok és a közvállalatok megszokják: ésszerűen kell gazdálkodni a költségvetési eszközökkel.Az év első öt hónapjában 1,68 milliárd dinár állt a városi költségvetés rendelkezésére, ami 30 százaléka az éves keretnek és 10 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában – jelentette ki Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón, amelyen a féléves munkáról tájékoztatta a közvéleményt.

8068_1.jpg

Súlyosan érint bennünket az, hogy több mint 140 millió dinárral csökkentették a város megillető transzfer-eszközöket, emellett pedig a köztársaság a polgárok jövedelemadójával kapcsolatos egyik bevételt is megvonta a várostól, ami éves szinten további 60 millió dináros kiesést jelent.

- Összesen mintegy 200 millió dináros költségvetési pénzekkel rövidítettek meg bennünket.Ezt az adózási fegyelem fokozásával, illetve a felhasználók kötelezettségeinek a megfizettetésével igyekeztünk ellensúlyozni elsősorban a városi üzlethelyiségek bérletét illetően.A vagyonadóból származó bevételeket az év első öt hónapjában 2013 azonos időszakához viszonyítva 37 százalékkal növeltük meg, s ezen a jogcímen összesen 224 millió dinárt fizettettünk meg – mondta Maglai Jenő polgármester.

Elmondta, hogy a január-májusi időszakban a kiadások összege 1,52 milliárd dinárt tett ki.Ebből az oktatásra – iskoláskor előtti intézmények, általános és középiskolák – 332 milliót, a kultúrára 230-at, a szociálisvédelemre 66, az általános közszolgálatokra 389, a közösség fejlesztésére 363, a nagyberuházásokra 222, az elsődleges egészségvédelemre 26, gazdasági ügyekre, mezőgazdaságra és szállításra 110 millió dinárt fordítottunk.

- Elsőbbséget élvezett a város és a városi szervek létfontosságú (oktatás, kultúra, szociális szolgáltatások, kommunális rend) működésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítése.A költségvetési eszközök felhasználóit folyamatosan ellenőriztük, hogy ne vállaljanak fedezetlen kötelezettségeket, illetve olyan terheket, amelyek pénzügyi problémákat okozhatnak – mondta Maglai.

Takarékosság és ésszerű gazdálkodás

A múlt év azonos időszakához képest megfeleztük a napidíjakat és az útiköltségeket, fele akkora az üzemanyag-fogyasztás illetve a parkolási díjak összege, ajándékokra pedig az egy évvel korábbinak csupán az egy harmadát költöttük - mondta Maglai Jenő, kiemelve, hogy az elmúlt öt hónap alatt a tavalyinak a felére csökkent a határozott időre alkalmazott dolgozók száma.

- Drasztikusan csökkent a reprezentáció, 75 százalékkal, a vendéglátó-ipari szolgáltatások költségei megfeleződtek, a szolgálati gépkocsik pedig az első öt hónapban a múlt évihez képest 100.000 kilométerrel kevesebbet tettek meg.Az üzemanyag-fogyasztás 21.000 literrel csökkent, így 2013 azonos időszakához képest az év első öt hónapjában az üzemanyagon, alkatrészeken mintegy 2 millió dinárt spóroltunk meg – emelte ki a polgármester.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt hat hónapban két alkalommal is, a múlt év decemberében, majd pedig idén márciusban sikerült ellenállnia a közvállalatok, kommunális közvállalatok nyomásának, hogy emeljék a kommunális szolgáltatások díját.

- Egy közvállalatnak sem engedtem meg, hogy növelje a kommunális szolgáltatások díját.Eddig az volt a szokás, hogy az összes közvállalatban háromhavonta emelték az árakat, közvállalataink tevékenységének sok területén az ésszerűtlen gazdálkodás következményei közvetlenül a fogyasztók, polgáraink hátán csattantak.Az elmúlt években még nem történt meg, hogy bárkinek is lett volna mersze ellenállni a kommunális szolgáltatások drágítására vonatkozó követeléseknek.Szándékomban áll folytatni ezt a gyakorlatot, természetesen nem a végtelenségig, de úgy vélem, hogy rendet kell tennünk, s hogy a kommunális vállalatok rendelkeznek bizonyos tartalékokkal a díjszabásukat, a szolgáltatásokat illetően – vélte Maglai Jenő.

Kevés kivétellel, a közvállalatok nagyon rosszul vagy akár katasztrofálisan működnek – mondta a polgármester.A munka iránti viszonyulás sok köz- és kommunális közvállalatban problematikus, sokaknak észhez kellene térniük és elállni attól az elvtől, hogy „Nem tudnak olyan keveset fizetni, mint amilyen keveset én dolgozni tudok”. Mint mondta: a szocialista önigazgatás kora régen lejárt.

- A rendteremtés nem lesz könnyű, sőt, sokkal nehezebb lesz, mint amire számítottam.Vannak pozitív példák is, de távol vagyunk még attól, amit a munkaszervezés, a minőség, a munka iránti viszonyulás terén elvárok.Még mindig nem történt meg az igazgatók kinevezése a négyéves megbízatási időre, a megbízott igazgatók jogállása pedig nagymértékben nehezíti azt, hogy hosszabb távra tervezzenek.Véleményem szerint ezt a kérdést meg kell oldanunk az elkövetkező néhány napban.Néhány közvállalatban folyik a könyvvizsgálat, az első jelentések tízegynéhány napon belül várhatók.Azt hiszem, hogy a szabadkaiakat sokkolják majd az adatok arról, hogy hogyan bántak a közvállalatok eszközeivel – mondta Maglai Jenő polgármester.

Beruházások és ingatlanok

Véleménye szerint az országban tapasztalt bizonytalan politikai helyzet és a választások kihatottak a befektetők érdeklődésére is, így azok nem versengtek a befektetési lehetőségekért sem országos szinten, sem pedig Szabadkán.

- A városunkban megkezdett beruházások folytatódnak és jól haladnak.A Swarovski gyárcsarnokot épít,a Siemens az elkövetkező néhány évben a termelés és a foglalkoztatottak számának a megháromszorozását tervezi,a Calzedonia az év végéig nagyszámú munkást alkalmaz.Megállapodtunk abban, hogy két olasz cég is jövőre megkezdi üzemrészlegeik építését és tárgyalásokat folytatunk egy dél-koreai vállalattal is. A befektetésekkel kapcsolatban elmozdulásra számítok, és úgy vélem: kulcsfontosságú számunkra, hogy jövő ilyenkorra két-három jelentős befektetőt vonzzunk Szabadkára.

Kiemelte, hogy Szabadka Város újabb 70 hektárnyi építkezési területhez jutott, a város ebből rövidesen 40 hektárt birtokba is vesz, a további 30-at pedig ugyancsak rövid időn belül, ami azért fontos, mert ezek a területek vonzó lokációkon találhatók.

Ugyanígy meg kell oldani az ún. II. kaszárnya, vagyis aPetarDrapšin katonai laktanya kérdését.

- Meglátjuk, hogy ez az ingatlan kerül-e eladásra, vagy pedig teljesen leromboljuk az egykori laktanya épületeit és a telket zöldmezős beruházásokra fogjuk felkínálni, ami talán a jobbik megoldás lenne.Négy éve áll ott ez az épületegyüttes, minden évben milliókat költünk a fenntartására és az őrzésére, viszont semmi hasznunk nem származik belőle – mondta Maglai Jenő.

Véleménye szerint megkezdődött az ún. I. kaszárnya, vagyis a Kosta Nađ nevét viselő laktanya-együttes megszerzésére irányuló tevékenység.

- Erről a laktanyáról szólva, úgy vélem, jó üzletet kötünk mind Szabadkára, mind az államra nézve.Remélem, hogy az Adóhivatalnak a Köztársasági Vagyonügynökség rövidesen elrendeli az I. kaszárnyára vonatkozó értékbecslés elkészítését, és hogy az elkövetkező néhány hónapban sikerül megállapodnunk a Honvédelmi Minisztériummal és a Köztársasági vagyonügynökséggel a laktanya megvásárlásáról azokkal a szerződéses feltételekkel, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium kínált fel a városnak – jelentette be a polgármester.

Infrastrukturális beruházások és a koalíciós partnerek

Az infrastruktúrát illetően épül illetve már megépült a Bajmok és Bácsalmás közti út, aláírták a szerződést és megkezdődtek a munkálatok a Tesla utca kiépítésén és kiszélesítésén, és megkezdődik a beruházás a Szőlő utcai munkálatokkal kapcsolatosan.

- Palicson az Állatkertben épül a csatornahálózat.Reményeim szerint Palicson az idén még öt-hat utcában kiépül a vízvezeték, ha pedig a tartománytól megkapjuk a jóváhagyott 55 millió dinárt, akkor ebből a pénzből megépítjük a csatornahálózatot a Víkend-telepen a Horgosi és a Kanizsai úton.

Megjegyezte azt is, hogy lehetőség nyílik a Népszínház építésének a folytatására.

- Ezzel kapcsolatban elég sok problémánk van, nem annyira pénzügyiek, mint inkább műszakiak, ugyanis bizonyos dokumentumok hiányoztak.A Városépítési Igazgatóság és a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai nyilvánvalóan nem tanulták még meg, hogy feladataikat komolyan vegyék, emiatt visszaküldik a dokumentációt és hétről hétre elvesztegetjük az időt.Állítólag most elküldték a teljes dokumentációt és remélem, hogy a napokban megérkezik a jóváhagyás a közbeszerzési eljárás kiírására és hogy az idén ezt a projektet is sikerül megvalósítanunk – mondta Maglai Jenő.

Úgy vélem, most egy olyan időszak kezdődik, amikor több, kisebb értékű projektet valósítunk meg, mivel nincs pénz, illetve a nagy projektek megvalósításába csak akkor fog a város, ha erre pénzt biztosít a Köztársaságtól – aminek kicsik az esélyei a katasztrofális méretű árvizek következtében – illetve ha lesz pénz az európai alapokból.

- Ha nem fogunk költekezni, hanem valóban jó gazda módjára viszonyulunk a pénzhez, akkor sokkal többet tudunk majd elvégezni, mint ahogyan az a korábbi időszakban történt.Az utóbbi időben egy kedvező jelenségre figyeltem fel.A beruházások tervezett értékéhez képest a közbeszerzési eljárások során a tervezők által kidolgozott projekt-áraknál 25-30 százalékkal alacsonyabb árakat érünk el – hangsúlyozta a polgármester.

A polgármester megítélése szerint a Zsinagóga ügyében is sok minden történt:sikerült pénzt biztosítani a nyugati homlokzat felújítására, a költségvetés módosításával valószínűleg lesz pénz a délire is, így jövőre már csak az északi homlokzatot kell felújítani. Emlékeztetett rá, hogy a magyar Kormány 350.000 eurót biztosított az épület belső rendezésére. Most még a helyi önkormányzatra vár a feladat, hogy jövőre pénzt biztosítson a Zsinagóga előtti, jelenleg eléggé elhanyagolt tér rendezésére.

A polgármester megállapította, hogy egyik-másik koalíciós partner túlságosan is gyakran „húzza be a kéziféket”. Ez nem jó üzenet sem a többi koalíciós partner, sem a polgármester, sem a polgárok felé. Maglai Jenő megállapította, hogy túlságosan hosszú időt kell várni a Városi Képviselő-testület újabb ülésére, pedig sürgősen ki kellene nevezni az iskolaszékek illetve a káderügyi bizottság tagjait.

- Ha már mindannyian arról beszélünk a polgároknak, hogy mi azért vagyunk tisztségben, hogy az érdekeikért tevékenykedjünk, akkor nem kellene kisstílűen politizálni, megkísérelni megszerezni olyan pozíciókat, amelyeknek semmi közük sincs sem a valósághoz, sem a szükségleteinkhez.Rengeteg gondunk-bajunk van, ezekkel kell foglalkoznunk, nem pedig önmagunkkal – szögezte le Maglai Jenő.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop