Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A polgári jogvédő két fontos kézikönyvet mutatott be

2014.05.27.

A Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón ma két kézikönyvet mutattak be, az egyik a Szabadka Város Közigazgatási Hivatalában történő ügyintézéshez nyújt segítséget, a másik pedig a fogyatékkal élők, kisnyugdíjasok, szociális szükséghelyzetben levők valamint a gyermekek jogairól és támogatási lehetőségeikről ad tájékoztatót a Szociális juttatások kézikönyve címmel. A kézikönyvek kidolgozásában Zlatko Marosiuk, Szabadka Város polgári jogvédője és helyettesei, Ljiljana Vuković Simić és Tóth Szalai Erika vettek részt.

8049_1.jpg

Zlatko Marosiuk ebből az alkalomból elmondta, hogy a polgárok ügyintézésével kapcsolatos kézikönyv kidolgozásának ötlete abból a felismerésből fakadt, hogy a polgároknak segítséget kell nyújtani ügyeik intézéséhez – kinél, hol, hogyan, milyen határidővel jelentkezhetnek – ezáltal pedig a közigazgatási szervek eljárása hatékonyabbá válik, kiküszöbölik a komplikált és hosszadalmas ügyintézést és szavatolják a jogbiztonságot.

- Széleskörű társadalmi szféráról beszélünk, és nyugton állíthatjuk, hogy nincs olyan polgár, aki legalább egyszer ne fordult volna a Városi Közigazgatáshoz építésügyi, anyakönyvi, mezőgazdasági, felügyelőségi, társadalmi tevékenység-ügyi, kommunális, vagyonjogi, vagy adóügyekben. Ha a polgárok jól ismerik a közigazgatási eljárással kapcsolatos jogaikat és kötelességeiket, sokkal könnyebben valósíthatják meg jogaikat és hatékonyabban tehetnek eleget kötelezettségeiknek, illetve magasabb szinten védhetik meg jogaikat –emelte ki Marosiuk.

Szavai szerint Szabadka Város ombudsmani hivatalának munkája során meggyőződtek arról, hogy a szociális védelemmel kapcsolatos jogok egy bonyolult területet alkotnak, mivel azokat számos rendelkezés szabályozza, amelyeket különböző jogszabályok tartalmaznak.

- Tapasztalataink szerint a jogosultak a legkevésbé tájékozottak jogérvényesítési lehetőségeikről. Érzékeny szociális csoportokról van szó, amihez nem ritkán fizikai korlátok is társulnak, így kérdés, hogy egyáltalán eljutnak-e addig a felismerésig, hogy miként valósíthatják meg a jogaikat. Úgy véljük, hogy a Szociális juttatások kézikönyve nagy segítséget jelent majd a polgárok ezen csoportjának – hangsúlyozta Zlatko Marosiuk.

A kézikönyvek egyelőre Szabadka Város hivatalos honlapján (www.subotica.rs) a Polgári jogvédő rovatban érhetőek el elektronikus formában.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop