Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Új felszerelés a kromatográfiai laboratórium számára

2014.05.13.

Az USA szerbiai nagykövete, Michael D. Kirby ma a szabadkai Közegészségügyi Intézetben új eszközöket adott át a kromatográfiai laboratórium számára. A felszerelést az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) segítségével szerezték be és a térségből származó mezőgazdasági illetve élelmiszeripari termékek vizsgálatára, a vegyszermaradványok kimutatására használják majd.  A berendezés értéke mintegy 95.000 dollár.

8028_1.jpg

Az új felszereléssel bizonyítható lesz, hogy a termékek megfelelnek a nemzetközi és az EU szabványainak, ami elengedhetetlen a kiviteli engedélyek megszerzéséhez. Ezáltal javul az itteni élelmiszerek minősége, ami hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez.

Az átadás alkalmával Kirby nagykövet elmondta, hogy az újonnan felszerelt, akkreditált laboratórium tanúsítványainak birtokában a termelők bejelenthetik kiviteli szándékukat, növelhetik az értékesítést, új munkahelyeket nyithatnak, ami az egész régió gazdasági felemelkedését eredményezheti.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elégedetten nyilatkozott az USAID-del való együttműködésről a fenntartható helyi fejlődés biztosítása érdekében. Mint mondta, az együttműködés elősegíti a régió gazdasági erősödését és még szorosabbra fűzi Szabadka Város és Magyarkanizsa valamint Zombor községek együttműködését.

- Célunk a kivitel-orientált mezőgazdasági termelés, a feldolgozóipar és az értékesítés fellendítése, beleértve a kész élelmiszerek kivitelét is. A cél elérése érdekében szükség van egy olyan laboratóriumra, amely ellenőrzi, hogy az élelmiszerek előállítása a nemzetközi szabványoknak megfelelően történik, erről megfelelő tanúsítványt ad ki, lehetővé téve a kivitelre irányuló élelmiszertermelés fokozását az egész régióban – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Morana Miković, a Közegészségügyi Intézet igazgatónője kijelentette, hogy a berendezéssel sikerült biztosítani a növényi eredetű mezőgazdasági termékek vizsgálatát, hogy tartalmaznak-e vegyszermaradványokat.

- A berendezés megkönnyíti a mezőgazdasági termékek kiviteli dokumentációjának az összeállítását, emellett pedig hozzájárul az emberek egészségvédelmének a javításához is – mondta dr. Morana Miković.

Az USAID fenntartható helyi fejlődéssel kapcsolatos projektje, amely Szabadka, Zombor és Magyarkanizsa községközi partnerségét kívánja erősíteni az agrárium támogatása révén, a szabadkai kromatográfiai laboratórium korszerűsítése mellett tartalmazza egy zombori mezőgazdasági oktatóközpont létrehozását is, továbbá támogatja a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását egy magyarkanizsai élelmiszeripari logisztikai és elosztó központ létesítésére.

A projekt segíti a helyi termelőket a földrajzi eredetet tanúsító védjegyek megszerzésében, hogy a jó minőségű és elismert termékeiket könnyebben értékesíthessék más piacokon.

Az a cél, hogy 2015 júniusáig a községközi együttműködéssel felölelt területekről 10 százalékkal növeljék a mezőgazdasági termékek eladását és kivitelét.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop