Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Michael Davenport az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője Szabadkán

2014.05.16.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere munkatársai kíséretében ma a Városházán találkozott Michael Davenporttal, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetőjével és Jadranka Joksimovićtyal, az európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszterrel.

8022_1.jpg

A megbeszélést követően Maglai Jenő újságíróknak elmondta, hogy Szabadka város legfontosabb projektjeinek támogatási lehetőségeiről, valamint a helyi önkormányzatnak az európai integrációs folyamatokban betöltött szerepéről cseréltek véleményt.

- Szabadka helyi önkormányzatának szándékában áll bővíteni a határon átnyúló együttműködést, egyes projektek megvalósítása pedig már folyamatban van.  Nem beszéltünk konkrét projektekről, hanem általában a város és az EU delegációja rendelkezésére álló lehetőségekről tárgyaltunk, de a vendégek felhívták a figyelmünket azokra a lehetőségekre is, amelyekkel városunk élhet a projektek benyújtásakor valamint a minisztériumi támogatással történő megvalósításuk során. Ilyen értelemben számítunk a jövőben Davenport nagykövet és Joksimović miniszter asszony támogatására is – emelte ki Maglai polgármester.

Jadranka Joksimović sajnálattal szólt a szerbiai árvízi helyzetről, a tapasztalható gondokról, majd elmondta, hogy arról is beszéltek, hogy mit jelent az európai integráció Szerbia és a helyi önkormányzat számára.

- A közvetlen külföldi befektetések megszerzése és az európai integráció hozadékai tekintetében Szabadka a pozitív példák egyike nem csak a Vajdaságban, hanem Szerbiában is. Azok a nagy cégek, amelyek a szabadkai Szabad Övezetben telepedtek meg, nem csupán Szabadka polgáraira, hanem Szerbia egészére nézve is hasznot eredményeznek. Új munkahelyek nyílnak, új eljárásokat vezetünk be társadalmunkban, s úgy vélem, hogy ezek a tapasztalatok tanulságosak kell, hogy legyenek minden önkormányzat számára – hangsúlyozta Joksimović miniszter asszony.

Rámutatott Szabadka másik jelentős sajátosságára, ez pedig a soknemzetű közösség, amelyben tiszteletben tartják a joguralom lényegét, a kisebbségi, nemzeti, vallási és minden más jog védelmét biztosító értékeket.
Elmondta, hogy egy, a szabadkaihoz hasonló sikeres önkormányzat jó példával szolgálhat, tapasztalatait átadhatja más helyi önkormányzatoknak, ugyanakkor pedig kapcsolatba léphet a régió és Európa más helyi önkormányzataival.

- Úgy tűnik, hogy vannak kezdeményezések, ami dicséretes, Michael Davenport és az én jelenlétem pedig azt tükrözi, hogy mennyire fontosak az egy közösségben élők együttélésével, a gazdaság helyi szintű fejlődésével, a közvetlen külföldi befektetések elnyerésével kapcsolatos kérdések.  Szabadkán leegyszerűsítették az építési és egyéb engedélyek kiadásával kapcsolatos eljárást, ami vonzóbbá teszi Szabadkát és környékét mindazok számára, akik ide szeretnének jönni és itt szeretnének befektetni – mondta Jadranka Joksimović.

Készen állunk arra, hogy Szerbia Kormányával együtt segítsük Szabadkát a meglevő beruházások folytatásában illetve az új beruházási szerződések megkötésében az előcsatlakozási alapokon keresztül, amelyek az elkövetkező időszakban Szerbia rendelkezésére állnak, emelte ki Michael Davenport, majd hozzátette, hogy figyelembe véve Szabadka jelentős üzleti potenciálját, ezt az együttműködést fokozni kellene különösen a környezetvédelem terén.

- Beszélgettünk a gazdasági környezet javításáról, arról a jelentős vonzerőről, amelyet Szabadka jelent a külföldi befektetők számára. Szó volt Szabadka és más EU-beli városok testvérvárosi kapcsolatairól is. Úgy vélem, hogy ez jelentős ösztönzést adhat a gazdasági kapcsolatoknak valamint a helyi önkormányzatnak az EU szabványok jövőbeni bevezetéséhez.

A Városházán, majd pedig a Szabadegyetemen megjelent fiatalokkal és civil szervezetekkel folytatott eszmecserét követően Michael Davenport és Maglai Jenő a Szabadegyetem Galériájában megnyitották a Mítoszok és előítéletek – avagy hogyan látjuk mi Európát és hogyan lát bennünket Európa elnevezésű karikatúra- és képregény-kiállítást.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop