Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bemutatták a Palicsi-tó ökológiai helyzetének a javítására vonatkozó cselekvési programot

2014.05.15.

A Városháza dísztermében bemutatták a Palicsi-tó ökológiai helyzetének a javítására vonatkozó cselekvési programot, amelyet a Maglai Jenő szabadkai polgármester által kinevezett munkacsoport dolgozott ki. A Platform célja megvizsgálni a Palicsi-tó állapotát, intézkedéseket javasolni a tó ökológiai státusának a javítására illetve meghatározni azokat a teendőket, amelyeknek az összehangolt megvalósításával elérhető a kitűzött cél.

8015_1.jpg

A cselekvési program tartalmazza a tó jelenlegi állapotát kiváltó okokat, valamint azokat a javaslatokat, amelyekkel megfékezhető a további szennyezés és szanálható a mostani helyzet. Azoktól a dokumentumoktól eltérően, amelyek eddig a Palicsi-tó vízminőségével kapcsolatban külön-külön taglalták a gondokat, a mostani platform teljességében vizsgálja a problémakört, figyelembe véve a kérdéssel kapcsolatos összes meglevő dokumentációt.

Maglai Jenő polgármester ebből az alkalomból hangsúlyozta, hogy a Platform – ha lépésről-lépésre megkezdődik a végrehajtása - meghozza a várt eredményeket.

- Egy jelentős dokumentum van a kezünkben, amelyet a mi, szabadkai szakembereink dolgoztak ki egyetlen dinár ellenszolgáltatás nélkül. Vagyis, nem fizettünk több tíz millió dinárt bizonyos szerződések alapján bizonyos intézeteknek – mondta Maglai Jenő.

Véleménye szerint a kívánt eredmények eléréséhez néhány évig komolyan kell dolgoznunk a cselekvési program megvalósításán.

- Az első komolyabb eredményekre két-három év múlva számíthatunk. A program megvalósításához pénzre lesz szükségünk, s én bízom benne, hogy ehhez elnyerjük a tartomány és a köztársaság valamint az európai alapok támogatását is. Hiszem, hogy a cselekvési program meghozatalában tanúsított komoly hozzáállás az önkormányzat részéről hozzájárul majd ahhoz, hogy külföldi partnereink komolyan fogjanak fel bennünket, s hogy ennek megfelelően pénzügyi támogatásban részesítsenek bennünket – mondta Maglai polgármester.

Kiemelte, hogy a cselekvési program Szabadka Város első hivatalos dokumentuma, amelyet a Városi Tanács fogadott el, megvalósításának első lépése pedig a palicsi szennyvizek elvezetése.

- Ennek a projektnek a megvalósítása 1,8 millió euró. A tervdokumentáció egy része teljesen elkészült, a második ütem dokumentációja pedig augusztusra készül el. A tervdokumentáció kidolgozását a Vízművek és Csatornázási KKV pénzeltem az elkövetkező hónapban pedig a cselekvési program megvalósításához kellene pénzt találnunk. Ha sikerül megoldanunk a szennyvizek elvezetését Palicsról, akkor lehetővé válik számunkra a másodlagos csatornahálózat bővítése, Palics turisztikai részének az infrastrukturális felszerelése, ezzel felkelthetjük iránta a befektetők érdeklődését is – hangsúlyozta Maglai Jenő.

A cselekvési program megtekinthető a következő linken:http://www.subotica.rs/sr/7998/platforma-za-unapredjenje-ekoloskog-statusa-jezera-palic-i-njegove-okoline, és erre vonatkozóan 2014. június 1-ig nyújthatnak be írásos megjegyzést, melyet személyesen adhatnak át a Városháza 226-os számú irodájában, illetve elektronikus formában a zivotnasredina@subotica.rs címre továbbíthatnak. 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop