Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Európa-nap

2014.05.09.

Szabadka Város a Helyi Demokrácia Központjával együttműködve ezúttal 9. alkalommal ünnepelte meg május 9-ét, az Európa-napot. A Szabadság téren megtartott rendezvény célja az volt, hogy a polgárok érdekes módon ismerkedjenek meg az Európai Unió tagországaival, intézmény-rendszerével és az EU által képviselt értékrendszerrel.

7995_1.jpg

A látogatók bejárhatták az Európa-labirintust, ha sikerrel válaszoltak az EU-val kapcsolatos 10 kérdésre, a kijáratnál pedig jelképes EU útlevél várta őket, valamint tájékoztató anyagokat vehettek át az EU szerbiai küldöttségétől és az EU magyarországi képviseletétől. A rendezvény megnyitóján jelen volt Magyarország konzulja, Kovács Gábor, valamint a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulja, Dragan Đurić.

Annak ellenére, hogy országunk még nem teljes jogú tagja az Európai Uniónak, Szabadka hagyományosan megemlékezik Európa napjáról – mondta a város nevében Kern Sólya Mária, a polgármester segédje.

- Teljes mértékben támogatjuk és elfogadjuk az alapvető európai értékeket, mint amilyen a béke és a szolidaritás. Ezek az értékek a gazdasági és a szociális fejlődésben jutnak kifejezésre, felölelve környezetünket, régiónkat, ami biztosítékot jelent arra, hogy minden polgárunk tisztességes életszínvonalat érhet el – mondta Kern Sólya Mária.

Kiemelte, hogy városunk eredményesen vesz részt az Európai Unió projektjeiben, amelyek lehetővé teszik a térség fejlődését, a jószomszédi kapcsolatok megőrzését, hiszen a regionális együttműködést a gyorsabb fejlődés és az európai értékrend bevezetése előfeltételének tekinti.

- Szabadka az európai városok példáját követve ápolja és népszerűsíti a multikulturális és multietnikus európai értékeket, amelyekben összefonódnak a különböző nemzetek és kultúrák. A modern Európa ezeken az elveken nyugszik, Szabadka pedig hű marad az európai hagyományokhoz és értékekhez, amelyekkel joggal büszkélkedhetünk - hangsúlyozta Kern Sólya Mária.

Az EU-labirintus a budapesti Európa Házzal együttműködve érkezett Szabadkára. A labirintust 2012-ben hozták létre, 10 európai városban mutatkozott be azzal a céllal, hogy az EU polgárait megismertessék a Nyugat-Balkánt felölelő bővítési politikával.

Szerbiában illetve Szabadkán, továbbá Magyarkanizsán és Topolyán az EU-labirintust először használják fel az EU-modell nyilvános népszerűsítésére, ugyanakkor pedig lehetőség nyílik arra is, hogy az elkövetkező időszakban bemutatkozzon más szerbiai városokban és községekben is.

A rendezvényt támogatta a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop