Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

40 éves az építőmérnöki Kar

2014.04.24.

A Városháza Dísztermében a szabadkai Építőmérnöki Kar fennállásának 40. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát tartottak Korszerű építészeti vívmányok címmel. A konferencia célja az volt, hogy a több mint 10 országból érkezett kutatók, szakértők, mérnökök és más szakemberek megismerkedjenek a tudomány és a szakma főbb irányaival, illetve, hogy a szélesebb szakmai közvéleményt, a kollégákat, munkatársakat és a Kar barátait megismertessék az Építőmérnöki Karon folyó oktatás magas színvonalával.

7972_1.jpg

Nikola Hajdin, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke úgy vélte, hogy az emberiség jövője a mérnökökön nyugszik, s hogy a majdani civilizáció értelmiségi elitjét a mérnökök alkotják majd, akiket erre a szerepre, feladatra az egyetemeken kell felkészíteni.

Ahhoz, hogy erre felkészülhessenek, bizonyos változásokra van szükség a szakmában és a tudományban is, amelyek eredményeként a mérnökök valóban egy elit csoportosulássá, az emberiség fejlődésének irányítóivá válhatnának a közeljövőben.

Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora elmondta, hogy a szűk szakmai képzés mellett az oktatásnak a vállalkozó szellem kialakítását is elő kell mozdítania, úgy átformálni a fiatalokat, de az idősebbeket, a tapasztaltakat is, hogy megértsék: gazdaságunk sorsa elsősorban a saját kezünkben van.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere szerint a szabadkai helyi önkormányzat és a város felsőoktatási intézményei között szoros partneri kapcsolatokat kell kiépíteni. A helyi önkormányzat ilyen értelemben konkrét lépéseket tett: együttműködési megállapodást írt alá Közgazdasági és az Építőmérnöki Karral, továbbá jó kommunikáció alakult ki a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával is.

- Az önkormányzat és jómagam is készek vagyunk arra, hogy továbbra is partneri kapcsolatokat ápoljunk az Építőmérnöki Karral. Úgy vélem, hogy széleskörű együttműködést valósíthatunk meg közvállalataink különböző projektjei kapcsán, különösen azokon a területeken, amelyek az Önök felsőoktatási intézményével kapcsolatosak – mondta Maglai Jenő.

A Korszerű építészeti vívmányok elnevezésű konferencia programja később az Építőmérnöki Karon folytatódott, holnap 10 órától pedig további tudományos munkákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A két nap alatt több mint 170 értekezés hangzik el.

A szabadkai Építőmérnöki Kart 1974. április 22-én alapították, az Újvidéki Egyetem keretében működve joggal mondható, hogy korszerű oktatási és tudományos intézménnyé nőtte ki magát, amelyben szerb és részben magyar tannyelven folyik az oktatás.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop