Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

А biciklisek városa Budapesten

2014.04.24.

A Szabadkai Városi Múzeumban 2011-ben volt látható A biciklisek városa – A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán című kiállítás, amely a belgrádi Néprajzi Múzeum, a nagybecskereki, a kikindai és a topolyai múzeum után, április 14-től szeptember 28-áig, a budapesti Néprajzi Múzeumban tekinthető meg egy, a budapesti kerékpáros kultúrát bemutató párkiállítással együtt.

7971_1.jpg 

A tárlat kurátorai: Mirko Grlica történész, Ninkov K. Olga művészettörténész, Raffai Judit néprajzkutató (Szabadka) és Máté György néprajzkutató (Budapest). A tárlat megnyitóján a budapesti Néprajzi Múzeumban április 14-én köszöntőt mondtak dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, mgr. Hulló István, a szabadkai Városi Múzeum igazgatója, és Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka kultúrális tanácsosa, a tárlatot pedig Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturáért felelős helyettes államtitkára és dr. Perényi Rolland, a Kiscelli Múzeum főosztályvezetője nyitották meg.

A Bicikliváros a 19. század második felétől kezdve tárgyakon, szövegeken és fotókon keresztül dolgozza fel a kerékpározás történetét a két városban. A kerékpározás szabadkai és budapesti népszerűsítése a különböző egyletekhez, klubokhoz köthető, és hangsúlyos szerepe van magának a kerékpársportnak is. A két város egyik kapcsolódási pontja – többek között – Vermes Lajos személye. A kerékpározás szokását Szabadkán Vermes Lajos (1860. Szabadka –1945. Szabadka) honosította meg, aki 1879-ben Budapestről hazatérve magával hozta a vasparipáját. A klubok, sportesemények bemutatása mellett a kiállításon nagy hangsúlyt kap a Partizán Kerékpárgyár, valamint Weiss Manfréd és a Csepel gyár története (a Partizán gyár elődje, az 1888-ban alapított mezőgazdasági gépeket, fémbútort, lámpákat előállító szabadkai Rothmann gyár 1936-ban kezdte meg a Csepel gyár szabadalma alapján, a kerékpárok gyártását is), illetve a különböző mesterek, javító- és építőműhelyek, és boltok megjelenítése is.

A Bicikliváros megmutatja, hogy a 20. században a kerékpár hogyan válik munkaeszközzé, sportszerré, divatos kiegészítővé, a városi identitás fontos elemévé. Emellett olyan, társadalmilag érzékeny témákat is felvet, mint a nők és a kerékpározás története. A Bicikliváros kiállításnak fontos része a kortárs városi biciklis kultúra bemutatása is, amelynek Budapesten mérföldköve volt a Critical Mass Budapest elnevezésű, 2004-ben indult kerékpáros demonstráció. Hasonló szerepet tölt be az évenként megrendezett szabadkai biciklis felvonulás, a Trimbi is. Szabadka azon ritka városok közé tartozik, ahol kerékpáros szobrot is emeltek (1985), és több képzőművész is foglalkozik a kerékpár motívumával, jelentésével. A tárlaton olyan szabadkai művészek munkái kerülnek bemutatásra, akiknél a kerékpár alapmotívumként jelenik meg, ilyenek: Bíró Miklós (1948–1975), Edita Kadirić (1976), Srđan Milodanović (1982), Sagmeister Péity Laura (1969), Szajkó István (1955) és Szarapka Tibor (1963).

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја