Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A fasizmus feletti győzelem napja

2014.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napja, május 9-e alkalmából megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét a Fasizmus áldozatainak terén valamint az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. A fasizmus áldozatainak emlékművén Szabadka Város, a Harcos Szövetség, az Észak-bácskai Körzet, Oroszország és Fehéroroszország belgrádi nagykövetségének, Magyarország és a Horvát Köztársaság konzulátusainak, a Zsidó Hitközségnek és más egyesületeknek, szervezeteknek a képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

7678_1.jpg

Maksim Bakrač, a szabadkai Harcos Szövetség városi bizottságának elnöke ebből az alkalomból elmondta, hogy Európa minden szabadságszerető és demokratikus országa, köztük Szerbia is, megemlékezik a Hitler-ellenes koalíció fenséges győzelmének 69. évfordulójáról, amikor legyőzték a 20. század legnagyobb fenyegetését, a nácizmust, amelynek vezetői arra kényszerültek, hogy 1945. május 9-én, 6 év illetve 2.194 nap után aláírják a feltétel nélküli kapitulációt.

- Az emberiség történetének legvéresebb háborújában több mint 50 millió ember esett áldozatul, 40 ország területén, 22 millió négyzetkilométeres területen folytak harcok, amelyekben a népesség 80 százaléka vett részt - mondta Bakrač, majd hangsúlyozta, hogy a múlt árnyai semmilyen formában sem térhetnek vissza, hogy ne történhessen meg az újabb holokauszt, ne lehessenek deportálások és tömeges kivégzések.

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Ilija Maravić kiemelte, hogy a mai napon, 69 évvel ezelőtt véget ért a legnagyobb pusztítás, amelyet az emberi civilizáció valaha is megélt.

- Május 9-e a nácizmus feletti győzelmet jelképezi, melynek sötét erői a szabad világot a teljes megsemmisítéssel fenyegették. A fasizmus és a nácizmus feletti történelmi győzelemhez nagymértékben hozzájárult a népfelszabadító háború és Szerbia, de nem feledkezhetünk meg Szabadka hozzájárulásáról sem. Oroszország fontos szerepét bizonyítja az a tény, hogy a náci hadosztályok 75 százalékát a keleti fronton semmisítették meg, s hogy a háború a legtöbb áldozatot Oroszországtól követelte - mondta Maravić.

Ezt követően emlékeztetett arra, hogy a II. világháború és az emberiség történetének legvéresebb időszakát követően Európában megkezdődött az integráció és az egymás közti kapcsolatok fejlesztésének folyamata, az európai államok mai közösségének alapjául szolgáló, demokratikus értékekért folytatott küzdelem.

Népünkben erősek a fasiszta-ellenes hagyományok, társadalmunk pedig a béke, a szolidaritás és a tolerancia alapjain fejlődik - mondta Maravić majd hangsúlyozta, hogy csak együttesen szállhatunk szembe a ma kihívásaival, minden fenyegetéssel, mart a nácizmust és a fasizmust soha sem sikerült teljesen megsemmisíteni.

- Mindannyiunk kötelessége ápolni a fasizmus elleni harc és győzelem vívmányait, mint amilyen a békeszeretet, a szabadság és a tolerancia. Ugyanakkor kötelességünk emlékezni és emlékeztetni a szenvedésre, az áldozatokra, akik azért adták életüket, hogy mi és az utánunk következő generációk jobban élhessenek – hangsúlyozta a képviselő-testület elnöke.

A győzelem napja alkalmából műsort adtak a szabadkai középiskolások. A megemlékezést követően megkoszorúzták az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop