Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Társadalmi tevékenységek decentralizációja

2011.02.10.

Szabadka, Zombor, Ada, Topolya, Kanizsa és Torontálszécsány képviselői valamint a Városok és Községek Állandó Konferenciájának képviselője (SKGO) ma együttműködésről szóló memorandumot írtak alá a Városháza kéktermében a  Támogatás a helyi önkormányzatoknak a társadalmi tevékenységek decentralizációjában nevű projekt kapcsán, melyet a SKGO, Norvégia helyi és regionális vezetőinek csoportja és a Liberális Demokrata Tanulmányi Központ (CLDS) valósít meg a Norvég Királyság Külügyminisztériumának támogatásával.

3980_1.jpg


A projektum célja támogatást nyújtani az átvett decentralizált funkciók és közszolgáltatások integrálásában a helyi szintű oktatás, egészségügy és szociális védelem terén történő további decentralizáció érdekében. A projektum keretében előirányozták egy fejlett decentralizált szolgáltatáshálózat létrehozását. A projektum a helyi önkormányzatok  támogatását célozza meg, hogy fejlesszék a releváns szolgáltatásokat felhasználva azokat a lehetőségeket, melyeket az új törvényes keret megenged.
Saša Vučinić, Szabadka polgármestere többek közt azt mondta, hogy ezen a projekten belül az elkövetkező két és fél évben hat helyi önkormányzat működik majd együtt, és tapasztalatcserék útján keresik a megoldást arra, hogyan lehet további eredményekhez jutni, melyekkel további lépéseket tehetnének a központi hatalom irányában. Azt is elmondta, hogy éppen ma ellenőrzik az iskolahálózat ésszerűsítési programját a gyakorlatban, és ez olyan szegmentum, amikor a többi öt önkormányzattal együtt elsőkként látnak hozzá a decentralizációs modell elkészítéséhez, mely bele fog kerülni a bázisba.
- Gondolom, hogy ez ennek a projektnek egyik talán kissé elhanyagolt szegmentuma, nem hangsúlyoztuk eléggé a bevezető nyilatkozatainkban. Ezzel az együttműködéssel megalkotjuk azt a modellt, melyet a Városok és Községek Állandó Konferenciáján keresztül bemutatunk a központi hatalmi szerveknek, és ez lesz az első alkalom, hogy valamit decentralizációs modellként mutatunk be a bázisból. Örülök, hogy Szabadka volt a házigazdája ennek a szerződéskötésnek, és hogy mától megkezdődik a memorandumot aláírt önkormányzatok aktív  együttműködése, de azokkal a partnereinkkel és szervezetekkel is, melyek nekünk ebben támogatást nyújtanak, hangsúlyozta Vučinić.
Đorđe Staničić, az SKGO főtitkára elmondta, hogy ez a hálózat, amit ma kezdtek létrehozni, egyike Szerbia három jövendőbeli hálózatának.  
- Az az elképzelésünk, hogy ellenőrizni kellene a hatályos jogszabályokat és a községek hatásköreit a tények és a pontos statisztikai adatok megállapítása érdekében, és hogy láthatóvá váljon, hogy az így kapott adatokkal mit lehet kezdeni, hogyan lehet megtenni a további lépéseket és javaslatokat, milyen irányba mozduljanak el a társadalmi tevékenységek a helyi önkormányzatok hatásköre szempontjából. Hisszük, hogy a pontos adatok és tények felhasználásával eljutunk a megfelelő válaszokig, hogy a helyi szinten nyújtott szolgáltatások még fejlettebbek legyenek és hogy a polgárok felismerjék, milyen erőfeszítéseket tesznek az önkormányzatok  annak érdekében, hogy a városokban és községekben javuljon az életminőség, mondta Staničić.
Elita Cakule, a nemzetközi projektumok  és Norvégia helyi és regionális vezetői csoportjának igazgatója kiemelte azt a  gyakori jelenséget, mely szerint a központi hatalmi szervek azt állítják, a helyi hatalmi szervek nem képesek megfelelő eredményeket felmutatni, és hogy ez a projektum tulajdonképpen információk és bizonyítékok gyűjtése arra vonatkozólag, hogy a helyi önkormányzatok képesek elvégezni a feladatukat.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop