Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Tapasztalatcsere a napenergia hasznosításáról

2011.02.09.

Dr. Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója és Dara Cvijetić, a trebinjei Nyugdíjas Otthon igazgatója együttműködési protokollt írtak alá a Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti különleges párhuzamos kapcsolatokról szóló együttműködés alapján. Trebinjén üzemeltetik a Balkán-félsziget legnagyobb melegvíz-termelő rendszerét, s az ott szerzett tapasztalatokat alkalmazzák majd azoknak a Gerontológiai Központ napkollektorainak megtervezésénél. A teljes projekt költségelőirányzata, amellyel az intézmény a Környezetvédelmi Minisztériumnál fog pályázni körülbelül 100.000 euró, a tervezett megtakarítás pedig éves szinten a villanyáram-költségek 20 százaléka.

3974_1.jpg


- Ma egy nagyon fontos dolgot tapasztalhattunk: láthattuk, hogy milyen szintre kellene a trebinjei otthon szolgáltatásait emelni ahhoz, hogy a lakóinak olyan minőséges életet biztosítson, mint az Önök központja, itt Szabadkán. Örömünkre szolgál, hogy mi is át tudunk valamit adni ennek az otthonnak abból a tapasztalatból, amit a napenergia-hasznosítás terén szereztünk - mondta Dara Cvijetić.
Ivanišević elmondta, a trebinjei vendégeknek azt kívánja, hogy a reformok útján hasznosítva az általa vezetett szociális intézmény gazdag tapasztalatait elkerüljék mindazokat a hiányosságokat és sikertelenségeket, melyekkel a szabadkai Gerontológiai Központ szembesült a csúcsra vezető úton. Továbbá elmondta, hogy a terv szerint a napenergiát nem csupán vízmelegítésre használnák, hanem amennyiben az lehetséges, más energiaforrás termelésére is.  
- A trebinjei vendégek elhozták a napkollektorok kiépítésére vonatkozó teljes tervdokumentációjukat, ami egy igen nemes gesztus, s így az a tervezőiroda, amely a mi terveinket készíti majd el, fel tudja használni az ő pozitív tapasztalataikat. A projektum összértéke, a tervek kidolgozásával együtt mintegy 100.000 euró, a tervezett megtakarítás pedig éves szinten a villanyáram-fogyasztás költséginek 20 százaléka. Már folyamatban van a tervek kidolgozása a Gerontológiai Központ épületének napkollektorokkal való felszerelésére, és reményeim szerint az elkövetkező húsz napban a teljes tervet be is tudjuk nyújtani a Környezetvédelmi Minisztériumhoz - mondta Ivanišević.
A protokoll aláírásánál jelen voltak még Suzana Paunović, a szociális és munkaügyi miniszter tanácsosa Belgrádból, Čeda Kovačević a harcos- és munkaügyi miniszter tanácsosa Banja Lukából, Slavko Parać a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke és Biacsi Mária, a városi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja. Parać az önkormányzat nevében üdvözölte a kezdeményezést és mindkét félnek hosszú és sikeres együttműködést kívánt.
Ivanišević a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy március 4-én Belgrádban a Gerontológiai Központ és a Belgrádi Filharmónia együttműködési megállapodást írnak majd alá, amely az első ilyen jellegű megállapodás lesz Szerbiában.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop